EC akkoord met staatssteun voor Piraeus Bank

piraeus bankDe Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor een aanvullende lening van 2,7 miljard euro uit het Europese noodfonds ESM voor de Piraeus Bank.

Het gaat om een deel van de 10 miljard euro die de Eurogroep in augustus reserveerde voor het herkapitaliseren van de Griekse banken.  Het ESM leent het geld aan het Griekse bankenfonds HFSF en Griekenland zal het geld uiteindelijk weer moeten terugbetalen.

Eind oktober bleek dat Alpha Bank, Eurobank, National Bank of Greece en Piraeus Bank diverse stresstesten van de ECB niet hebben doorstaan. De banken moesten hun kas aanvullen met 14,4 miljard euro, omdat ze anders kunnen omvallen.

Piraeus Bank kwam het meeste tekort en werd verplicht zijn reserves met 4,9 miljard euro aan te vullen. De bank haalde op eigen kracht krap 2 miljard euro op bij private investeerders. De rest van het benodigde bedrag wordt nu dus vanuit de staatskas aangevuld.

Volgens EU-commissaris van Mededinging Margrethe Vestager kan Piraeus Bank door de financiële hulp leningen blijven verstrekken. De bank draagt daarmee ook bij aan het herstel van de Griekse economie. Uiteindelijk moet de bank weer volledig op eigen benen komen te staan.

Advertenties

2 Responses to EC akkoord met staatssteun voor Piraeus Bank

  1. […] EC akkoord met staatssteun voor Piraeus Bank […]

  2. Martijn schreef:

    Een tekort op de verplichte reserves aanvullen met een aanvullende lening van ESM. Tweekommazeven miljard Euro. Buiten de recent door EU toegekende twee miljard. Bizar. De miljarden vliegen ons gewone burgers dagelijks om de oren. Rekenend met eurootjes voor levensonderhoud is dit aan EU burger/belastingbetaler niet meer uit te leggen.
    O ja, Turkije krijgt ook nog even 3 miljard Euro van de EU, als zij in vredesnaam, in Gods en Allahs naam de vluchtelingenstroom kunnen indammen. Met uitzicht op visumvrij reizen en toetreding tot de EU.
    Ik hoop dat de waanzinnige beleidsbepalende elite zeer spoedig het veld ruimt en plaats maakt voor weldenkende, pragmatische elite. Want ELITE blijft het natuurlijk. Van de regen in de drup, nat word je toch.
    Martijn Wisman.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: