Griekse economie toch sterker gekrompen

economie_krimpDe Griekse economie is in het derde kwartaal van dit jaar sterker gekrompen dan eerder werd aangenomen.

Volgens het Griekse statistiekbureau Elstat kwam de krimp in het derde kwartaal uit op 0,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is bijna twee keer zoveel als de 0,5 procent krimp als eerder werd geschat.

In het eerste kwartaal van 2015 steeg de Griekse economie met 0,1 procent en in het tweede kwartaal met 0,3 procent. Maar de nieuwe krimp kwam niet onverwacht. In de zomer dreigde een vertrek uit de eurozone en werd er onderhandeld over een derde pakket aan leningen van de internationale geldschieters.

Ook vielen onder meer de consumentenbestedingen in het afgelopen kwartaal lager uit dan de drie maanden daarvoor. Ook de export en de import daalden in die periode fors.

Advertenties

3 Responses to Griekse economie toch sterker gekrompen

 1. chris de gruyter schreef:

  ‘De consumentenbesteding viel tegen’ !? Wat hadden ze gedacht! De mensen hebben niks meer om te besteden!

 2. Martijn schreef:

  De BTW verhoging bevordert consumentenbestedingen natuurlijk ook niet. Verhoging versus bestedingskrimp. Saldo? Drie verliezers: de overheid, de winkelier en de consument.

  Griekenland zou kunnen kijken hoe eerdere probleem EU-landen als Italië, Spanje en Portugal, allen Zuid Europees, hun problemen hebben aangepakt en tot beter resultaat zijn gekomen. Beter, maar niet opgelost nog. Ierland als NW Europees land hoort daar ook bij.

  “Import en export daalden fors”, lees ik. Import kost geld dat er niet voldoende is. Import is voor binnenlandse behoeftebevrediging, Griekenland is geen doorvoerland. Export zou geld moeten opleveren. Concentratie op export is aan te bevelen.
  Welke producten, diensten? Waar Griekenland sterk in is:

  Wijn. Ooit een assortiment Griekse wijn in de NL super of slijter gezien? Naast Frans, Duits, Spaans, Australisch, Californisch, Argentijns, Chileens, Zuid Afrikaans?
  Olijfolie. Niet meer verkopen voor een te lage prijs aan Italië, dat er vervolgens mee sjoemelt, maar wèl op de EU markt brengt met gerenommeerde namen. ZELF doen, Griekenland.
  Likeuren (sterke drank). Veel eilanden hebben een lokale likeur. Heerlijk, maar alleen daar verkrijgbaar. Buiten Ouzo en Metaxa is in NL geen ander aanbod.
  Kaas. Ja, Feta is hier te koop. Vaak afkomstig uit Denemarken. Kom op Grieken, je laat dit product toch niet imiteren door een ander land?
  Toerisme. Te seizoensgericht, Mei t/m Oktober, 6 maanden. Met de narigheid in geheel N-Afrika en het Midden Oosten, een uitgelezen kans om Griekenland te promoten. Moeten de Griekse ondernemers het toeristenseizoen niet eind Oktober beëindigen. Doen ze in Spanje ook niet. (N,B. Russen willen niet meer naar Turkije. Goh, dan is Griekenland toch een Orthodox-Christelijk alternatief?)

  Martijn Wisman.

 3. […] Griekse economie toch sterker gekrompen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: