Heeft Athene tweede ‘Lagarde-lijst’ in handen?

Zwitserland_piggybankOpnieuw is er een lijst opgedoken van Grieken en Griekse bedrijven met geheime Zwitserse bankrekeningen. Met de gegevens zou Griekenland zijn ‘belastingeerlijkheid’ kunnen vergroten.

Het gaat om gegevens van 10.588 Griekse rekeninghouders uit 2006 en 2008, die een totaalbedrag van omgerekend 3,6 miljard euro (in 2006) en 2,7 miljard euro (in 2008) hadden ondergebracht bij banken in Zwitserland.

De Griekse regering kreeg de informatie van de fiscale opsporingsdienst van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De Duitsers kochten gegevens van zo’n 100.000 zwartspaarders bij Zwitserse banken van een klokkenluider. Athene lijkt hiermee een tweede Lagarde-lijst in handen te hebben.

Tryfon Alexiadis, de vice-minister van Financiën die zich bezighoudt met de belastinginkomsten, heeft gezegd dat er zo snel mogelijk actie wordt ondernomen. Het aanpakken van beslastingontduiking en fraude is een speerpunt voor de regering van premier Tsipras.

“De lijst zal niet drie jaar in een la blijven liggen”, beloofde Alexiadis. “We gaan de lijst doorlichten en kijken wat het oplevert. De ministeries van Financiën en Justitie zullen samenwerken zodat we zo snel mogelijk resultaten kunnen boeken.”

In 2010 gaf de toenmalige Franse minister van Financiën Christine Lagarde gaf een lijst met mogelijke belastingontduikers aan de Griekse regering, maar die deed er niet heel veel mee. Op de Lagarde-lijst stonden de namen van meer dan 2000 prominente Griekse zakenlieden, advocaten en politici met een bankrekening in Zwitserland.

De Griekse journalist Kostas Vaxevanis publiceerde in oktober 2012 de lijst met namen in zijn tijdschrift Hot Doc. Hij werd daarvoor gearresteerd. In november 2013 werd hij (voor de tweede keer) vrijgesproken van het overtreden van de privacywetgeving.

Van de 2000 personen op de Lagarde-lijst hebben na onderzoek uiteindelijk slechts 170 fraudeurs geld terugbetaald aan de Griekse staat.

2 Responses to Heeft Athene tweede ‘Lagarde-lijst’ in handen?

 1. Martijn schreef:

  Duitsers kochten de gegevens van 100.000 zwartspaarders bij Zwitserse banken van een klokkenluider. 10.588 daarvan zijn Griekse rekeninghouders.
  Duitsers betalen dus een klokkenluider (van een Zwitserse bank?) voor verstrekte informatie.
  10% van die info betreft Griekse rekeninghouders en wordt naar Athene doorgestuurd.
  Het feit dat Duitsland betaalt voor de info doet vermoeden dat Duitsland denkt dat bij de resterende bijna 90% een aanzienlijk aantal Duitse rekeninghouders zit.
  De kosten van deze operatie zullen ongetwijfeld ruim worden gedekt door de navorderingen op de Duitse rekeninghouders.
  De enige die nu lacht is de klokkenluider, mits hij zijn Duitse inkomsten op een “geheime” rekening in Vanuatu of de Cayman Islands weet te stallen. Anders moet hij alsnog belasting betalen over dubieus verkregen inkomsten. En vragen beantwoorden, waardoor hij als klokkenluider niet meer anoniem kan blijven.

  En deze operatie werd alleen gedaan door de FIOD van Nordrhein-Westfalen. Nu nog de overige Duitse deelstaten. Het resultaat kan verbijsteren.

  Hallo, klokkenluider! Bent u er nog? Er is werk aan de winkel!
  Martijn Wisman.

 2. […] Heeft Athene tweede ‘Lagarde-lijst’ in handen? […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: