Meimarakis stapt op als leider Nea Dimokratia

Vangelis_Meimarakis Evangelos Meimarakis is opgestapt als (interim) leider van Nea Dimokratia. Zijn besluit volgde op de kritiek die ontstond nadat de partij het lijsttrekkersreferendum afblies vanwege softwareproblemen.

Het was de bedoeling dat de nieuwe leider van de partij op 22 november zou worden gekozen, maar bij een test in verschillende stembureaus bleek de software die wordt gebruikt bij de registratie en identificatie van de kiezers niet goed te werken. Daarom werd besloten de verkiezing uit te stellen.

Meimarakis blijft wel kandidaat voor het partijleiderschap van Nea Dimokratia. De andere kandidaten zijn ex-ministers Adonis Georgiadis en Kyriakos Mitsotakis en de gouverneur van Centraal-Macedonië Apostolos Tzitzikostas. De nieuwe leider wordt waarschijnlijk op 13 of 20 december gekozen. Yiannis Plakiotakis, die vandaag werd benoemd als vice-partijleider, zal de taken van Meimarakis voorlopig waarnemen.

Meimarakis werd in juli benoemd tot interim-partijleider, omdat Antonis Samaras na het referendum over het financiële reddingsplan voor Griekenland zijn functie had neergelegd. Van 2012 tot 2015 was Meimarakis voorzitter van het Griekse parlement, van 2006 tot 2009 was hij minister van Defensie.

Nea Dimokratia is de grootste oppositiepartij en de tweede partij van Griekenland.  De conservatieve partij was van juni 2012 tot januari 2015 aan de macht, maar verloor dit jaar twee keer de verkiezingen van Syriza.

2 Responses to Meimarakis stapt op als leider Nea Dimokratia

  1. Martijn schreef:

    Wat een opmerkelijke overeenkomsten tussen de partijpolitieke harrewar systemen in Griekenland en Nederland. Hebben de Grieken dat van ons afgekeken, of andersom? Resultaat is dat daadwerkelijk regeren ondergeschikt is gemaakt aan partijbelangen. In Nederland, misschien ook in Griekenland, is een miniem percentage van het volk lid van een politieke partij. Tòch bepaalt de partijpolitiek middels verkiezingen de regeerkoers. Een farce, dit democratie te noemen.
    Denk aan de NL partij beginnend met de “D” van Democraten, wiens fractieleider mordicus tégen een referendum (volksraadpleging) is bij de aansprekende zaak als de EU verhouding met Oekraïne. De pechtvogel oordeelt hooghartig dat het volk niet intelligent genoeg is om hierover te kunnen stemmen. Zo schoffeert hij niet alleen zijn kiezers, zijn partijnaam, maar alle democratisch denkende Nederlanders.
    Martijn Wisman.

  2. […] Meimarakis stapt op als leider Nea Dimokratia […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: