Staking en protest tegen bezuinigingen

staking12112015Duizenden Grieken zijn in Athene de straat op gegaan om te demonstreren tegen de bezuinigingen die de regering van premier Tsipras moet doorvoeren om geld van Europa en het IMF te krijgen.

Sommige betogers richtten hun pijlen ook op Tsipras en zijn Syriza. Zij droegen roze ballonnen met de tekst ‘de beloften van Alexis’, waarmee ze lieten weten dat de premier volgens hen loze beloften heeft gedaan.

Bij zijn verkiezing in januari beloofde Tsipras geen bezuinigingen meer en dat pijnlijke maatregelen teruggedraaid zouden worden. In juli sloot de premier toch een akkoord met de eurolanden – naar eigen zeggen om een Grexit te voorkomen. Dit zorgde voor onenigheid binnen Syriza en draaide uit op vervroegde verkiezingen.

De publieke sector in Griekenland kwam vandaag voor een groot deel tot stilstand vanwege een grote staking die werd utgeroepen door de grote vakbonden. Ambtenaren in heel het land legden het werk neer. Door de werkonderbreking werden vluchten geschrapt, bleven veerboten aangemeerd en reed een deel van het openbaar vervoer niet. Ook bleven veel bedrijven gesloten en draaiden ziekenhuizen een zondagsdienst.

Het is de eerste staking sinds Syriza in januari van dit jaar aan de macht kwam. De partij van premier Tsipras heeft laten weten achter de staking te staan.

Op het Syntagmaplein liep het protest kort uit de hand, toen tientallen jongeren met brandbommen en stenen gooiden en winkelruiten insloegen. De oproerpolitie greep in met traangas en arresteerde drie relschoppers.

3 Responses to Staking en protest tegen bezuinigingen

 1. ronnydeemobile schreef:

  En ze hebben gelijk. Weg met de EU. In Nederland zijn we te lui geworden, ofwel decadent. De Grieken hebben niks meer te verliezen. Ze worden overspoeld door moslims, ze zijn per opbod verkocht door de EU. Staats eigendommen verkwanseld, ook door Brussel. Als het water aan de lippen staat leg je gewoon alles plat. Als ik de Grieken was zonk ik elke boot met barbaren af. Opgeruimd staat netjes.

 2. Martijn schreef:

  De Grieken hebben al meer dan genoeg voor de kiezen gehad onder de EU parapluie. Begrijpelijk dat het volk in opstand komt.
  Net als in Nederland worden in Griekenland verkiezingsbeloftes niet nagekomen door de verantwoordelijke, “gekozen” leiders. Wie wind zaait zal storm oogsten.
  Martijn Wisman.

 3. […] Staking en protest tegen bezuinigingen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: