Hoogste stijging voedselprijzen in Griekenland

supermarktVan alle 28 EU-lidstaten is de prijs van etenswaren  het meest gestegen in Griekenland. Die prijsstijging geldt zowel op jaarbasis als op maandelijkse basis.

Volgens cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat stegen de prijzen van voedingsmiddelen in Griekenland in augustus met 2,9 procent ten opzichte van juli en met 4,2 procent ten opzichte van augustus 2014.

Opmerkelijk is dat de producten waar 13 procent btw over wordt geheven (en dus niet het hoge tarief van 23 procent) het meest in prijs zijn gestegen. Brood en deegwaren werden in een jaar tijd 3,2 procent duurder, de vleesprijzen gingen met 1,9 procent omhoog.

Olijfolie en andere vormen van bakolie zijn op jaarbasis 9,9 procent duurder geworden, fruit 17,2 procent, groenten 6,9 procent, vis 0,4 procent en melk, eieren en kaas 0,3 procent. Suiker lijkt het het enige product dat duurder werd vanwege de btw-verhoging. Na invoering van het btw-tarief van 23 procent in juli steeg de prijs van suiker met vijf procent.

Oorzaken voor de hogere consumentenprijzen zijn de kapitaalcontroles van afgelopen zomer, de btw-verhoging, de verplichte vooruitbetaling van ingevoerde grondstoffen en vertragingen bij betalingen door de publieke en de private sector. Deze kosten zijn voor een deel doorberekend aan de consument.

In juli verhoogde de Griekse regering het btw-tarief  voor de meeste goederen en diensten – met inbegrip van bewerkte levensmiddelen – van 13 naar 23 procent. Het was een van de voorwaarden die de internationale schuldeisers aan Griekenland stelden om in aanmerking te komen voor het derde bailout-pakket. Vijf jaar geleden werd er over deze producten nog 9 procent btw gerekend,

2 Responses to Hoogste stijging voedselprijzen in Griekenland

  1. Martijn schreef:

    Griekenland, neem het initiatief zèlf in handen om land en volk op de been te houden. De EU staat op imploderen.
    Martijn Wisman

  2. […] Hoogste stijging voedselprijzen in Griekenland […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: