Eurolanden willen Grieken nieuwe lening nog niet geven

euro_exitDe landen van de eurozone willen Griekenland de twee miljard euro van het bailout-programma nog niet geven. Zij vinden dat hervormingen te langzaam worden ingevoerd en dat de Grieken niet alle afspraken zijn nagekomen.

Dat meldt de Wall Street Journal op basis van gesprekken met eurozone-leden. “Het wordt irritant”, zegt een onderhandelaar over de houding van de Grieken.

Hoewel vooruitgang wordt geboekt, zoals met belastingheffing, is er meer tijd nodig voordat wordt voldaan aan alle eisen van de volgende tranche van het afgesproken steunpakket. Een van de struikelblokken is de versoepeling van de regels voor gedwongen huizenverkopen als huiseigenaren niet (kunnen) voldoen aan hun hypotheek.

Nu worden woningen tot een waarde van 300.000 euro beschermd tegen bankbeslag, maar de internationale geldschieters willen dat dit wordt verlaagd naar 120.000 euro. Premier Tsipras vreest dat hierdoor tienduizenden Grieken deze winter op straat zullen belanden en wil  dat de grens op minstens 200.000 euro blijft liggen. 

Dat Griekenland onder druk van Duitsland heeft toegezegd 50.000 vluchtelingen onderdak te geven, bemoeilijkt de discussie. Het is politiek moeilijk te verkopen dat tienduizenden Syriërs onderdak krijgen, terwijl tegelijkertijd evengrote aantallen Grieken op straat belanden.

De eurolanden willen nu voor 11 november duidelijke stappen zien van Griekenland om de doelen te behalen. Deze zomer kreeg Griekenland  een nieuw steunpakket van 86 miljard euro toegezegd op voorwaarde dat het tot stevige hervormingen zou overgaan.

4 Responses to Eurolanden willen Grieken nieuwe lening nog niet geven

 1. Joseph schreef:

  Daar beginnen die Trojka-boeven weer met hun spelletje.
  Ontevreden, ontevreden. En wie geef je dan de schuld ?

  Lekker lekken naar de Amerikaanse pers [ de geliefde kapitaalmarkt-gangsters] , maar Tsipras vuile handen laten maken over zaken die NIET in de overeenkomst staan, maar zijn aangemerkt als ‘compensatie’ voor ‘tegenvallende’ inkomsten uit privatisering, daling of (te) beperkte stijging van het BBP, etc. Die je met de gevolgde “austerity”-politiek moeiteloos kan zien aankomen.

  Als het de EU ernst is met samen uit en samen thuis t.a.v. de Griekse problemen, dan zou de eerste daad moeten zijn :
  deze klojo’s van de Trojka-staf eruit gooien ! Stemmingmakerij.

 2. Rob Alberts schreef:

  Saamhorigheid blijft ontbreken tussen de Europese landen.

  Bezorgde groet,

 3. […] Eurolanden willen Grieken nieuwe lening nog niet geven […]

 4. […] weken geleden wilden de landen van de eurozone Griekenland het geld uit het bailout-programma nog niet geven. Zij waren toen van mening dat de vereiste hervormingen te langzaam werden ingevoerd en dat de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: