‘Vier kwesties oplossen voor volgende twee miljard’

vlag_eurosVoordat Griekenland op 9 november twee miljard euro van het bailout-programma kan ontvangen, moet er nog een aantal hervormingen worden afgerond.

“Als dat niet gebeurt, dan maakt dat een akkoord niet eenvoudig, maar ik ben optimistisch”, zei Europees Commissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici na een ontmoeting met de Griekse minister van Financiën Euclid Tsakalotos en staatssecretaris Giorgos Chouliarakis.

Het zou volgens de Griekse krant Kathimerini gaan om maatregelen op vier terreinen die nog niet zijn afgerond:

 • Wijzigingen in het plan waarin belastingschulden en achterstanden in sociale premies in 100 termijnen betaald kunnen worden
 • Regels voor gedwongen huizenverkopen
 • Het niveau van minimumprijzen voor generieke geneesmiddelen
 • Alternatieve fiscale maatregelen ter compensatie van het schrappen van het btw-tarief van 23% op particulier onderwijs

Versoepelingen van de regels voor gedwongen huizenverkopen vormen het grootste probleem, schrijft Kathimerini. Nu worden woningen tot een waarde van 300.000 euro beschermd tegen bankbeslag, maar de internationale geldschieters willen dat dit wordt verlaagd naar 120.000 euro. Dat geldt bovendien alleen voor huishoudens die onder de armoedegrens leven. Minister Tsakalotos vreest dat de sociale cohesie in Griekenland onder druk komt te staan door te soepele uitzettingsregels.

In augustus bereikte Griekenland een akkoord met de internationale geldschieters over een derde leningenprogramma voor drie jaar van circa 86 miljard euro uit het permanente noodfonds ESM. Moscovici benadrukte dat de samenwerking met de Griekse regering sinds augustus aanmerkelijk is verbeterd.

Advertenties

5 Responses to ‘Vier kwesties oplossen voor volgende twee miljard’

 1. Martijn schreef:

  Griekenland is serieus bezig orde op zaken te stellen. Maar gewenst en door Brussel geëist resultaat is niet op korte termijn af te dwingen, zonder de bevolking hard te raken. En die bevolking is de afgelopen jaren al veel en hard geraakt. Zonder bevolking geen land, zonder werknemers geen bedrijf. Resultaat is duidelijk.

  Twee miljard voor Griekenland van het bailout-programma. Daar verbindt Brussel weer voorwaarden aan. Enige souplesse en zelfreflectie zou Brussel zéker passen gezien het Brusselse uitgavenpatroon op velerlei en vooral eigen gebied.

  Wat Nederland betreft zijn die twee miljard voor Griekenkand volgens mij geen enkel probleem.

  1.”Wij” hebben zomaar 11 (elf) miljard Euro laten “verdampen” in de faliekante mislukking van de HSL Fyra trein.

  2.”Wij” moeten nog steeds 18 (achttien) miljard Euro investeren in windenergie op de Noordzee. Nooit rendabel te maken, dus gesubsidieerd. Al jaren bekend, maar alles is heilig voor CO2 reductie. Minister Kamp, Economische Zaken. Ja die, de strijder tegen aardbevingsclaims in Gronings gaswinningsgebieden.

  Dit alles bedacht door onze regering in Den Haag in innige samenwerking met Brussel.

  Uit NIEUWE rekenmodellen in Brussel blijkt dat onze economie het beter doet dan eerder berekend: Navordering van honderden miljoenen Euro’s, te betalen aan Brussel. Geen probleem voor ONZE minister van Financiën, de heer Dijsselbloem, met ook een GROTE BRUSSELSE pet op. Vrindjes houden in het Brusselse, hè?

  Conclusie:
  Als wij in NL minimaal 29 miljard kunnen laten “verdampen”, buiten veel andere miljarden slurpende en onnodige uitgaven, zou NL makkelijk in staat zijn Griekenland de benodigde 2 miljard Euro als renteloze lening te verstrekken zonder EU/Brusselse bemoeienis en zonder dwingende voorwaarden te stellen. Al zou het alleen maar zijn voor de opvang van de duizenden migranten in Griekenland, waarvoor Turkije nu namens mevrouw Merkel vele miljoenen ontvangt.

  Uitnodiging: Schiet maar op mijn stellingname en geef uw onderbouwde commentaar. Discussie is beter dan zwijgen, wegkijken of ongeïnteresseerdheid.
  Vriendelijke groeten, Martijn Wisman

 2. […] ‘Vier kwesties oplossen voor volgende twee miljard’ […]

 3. Meekel Nicolas schreef:

  Wat een onzinnig verhaal Martijn.
  De Grieken doen hun best ? Onzin.De gevestigde orde zit nog steeds in het zadel en zal zijn verworvenheden niet zonder slag of stoot opgeven.Vossen verliezen hun haren, maar niet hun streken.
  Vaak loop ik tegen grote idioteriën aan,en wanneer ik bepaalde Grieken daarop wijs krijg ik vaak het stomme antwoord; “Dit is griekenland he .”met een achterlijke grijns op hun gezicht.Zij maken zich er niet eens kwaad om,of doen de moeite de belachelijke opgelegde regeltjes te veranderen.
  Een huis bouwen ? Daarvoor electra krijgen ? één grote idioterie en voor de Griekse economie zeer schadelijk.
  Zo kan ik nog doorgaan
  Nog even dit; Mijn onroerend goed werd voor het jaar 1013 bepaald op euro 519,000,00. Te betalen onroerendgoed belasting euro 657,13
  Voor het jaar 2014 werd even bepaald dat mijn onroerendgoed waarde euro 1.334,332,00 is.Dan wordt er gedacht dat ik een vermogend persoon was dus er werd besloten dat ik aan onroerendgoed belasting moest betalen euro 6.943,32
  Vorige week kreeg ik van mijn boekhoudster de aanslag voor het jaar 2015. Onroerend goed waarde euro 352.792,00.
  Dan denkt een normaal mens dat zijn aanslag minder zal zijn dan die van 2013. Niet in Griekenland. De aanslag voor 2015 is bepaald op euro 1.218,00
  Tegen deze beslissingen kan geen bezwaar worden aangetekend.
  Dit houdt in dat er belastingambtenaren achter hun bureau maar kunnen doen wat zij willen.
  Wat doen zij toch hun best ?
  Mijn onroerengoed staat al 10 jaar te koop,zoals zoveel.
  Voor een bedrag dat beduidend minder is dan de onroerendgoedtaxaties.Belangstellenden ? Niet één in de afgelopen 10 jaren.
  Jij moet niet zo vaak naar Europa wijzen Martijn,maar je ogen de kost geven en eerlijk blijven.
  Ik kan jou nog veel meer idioteriëne vertellen zoals zoveel Nederlanders die te maken hebben gehad met de Griekse overheid

  Met vriendelijke groeten,

  Nicilas

 4. […] gaat onder meer om versoepeling van de regels voor gedwongen huizenverkopen als huiseigenaren hun hypotheek niet betalen en wijzigingen in het plan waarin belastingschulden en […]

 5. […] van de regels voor gedwongen huizenverkopen als huiseigenaren hun hypotheek niet betalen was een van de maatregelen die de buitenlandse geldschieters vorig jaar eisten in ruil voor een nieuwe […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: