Drie dagen van rouw op Lesbos

graf_lesbos_anoniemOp Lesbos zijn drie dagen van rouw afgekondigd vanwege de vele vluchtelingen die op weg naar Griekenland zijn verdronken. Het gemeentebestuur van het eiland spreekt van een ‘afschuwelijke misdaad’ die dagelijks wordt gepleegd door ‘meedogenloze mensensmokkelaars’.

Met de officiële periode van rouw wil Lesbos een symbolisch gebaar maken naar de wereld die ‘niet in staat is om een oplossing te bieden voor deze humanitaire crisis’.

De Nederlandse fotografe Anjo Kan vertrok begin oktober naar Lesbos en maakte een reportage over de vluchtelingen. Op haar Lesvos Blog plaatste ze vanwege de drie dagen van rouw op het eiland de speciale video Sea of tears.

Dagelijks arriveren duizenden mensen op Lesbos nadat ze de korte maar gevaarlijk oversteek vanuit Turkije hebben gemaakt.  Dit jaar verdronken al ongeveer 500 vluchtelingen op weg naar de Griekse eilanden. Met de intrede van de herfst wordt de tocht door storm en hoge golven nog gevaarlijker.

Vorige week verdronken meer dan zestig mensen bij de overtocht naar Griekenland, bijna de helft daarvan waren kinderen. Zij krijgen een anoniem graf op het eiland, waarbij de lokale bevolking vaak bloemen neerlegt. Voor de begrafenis wordt er dna-materiaal afgenomen bij de doden, in de hoop dat ze later alsnog geïdentificeerd kunnen worden.

Lesbos komt echter ruimte te kort om alle doden te begraven, daarom moesten afgelopen week tientallen lichamen noodgedwongen worden opgeslagen in een gekoelde container.

De burgemeester van het eiland is kwaad op de Europese Unie, die het volgens hem laat afweten bij de vluchtelingencrisis. “Ik heb voorstellen gedaan en daar wordt over gepraat, maar besluiten over het geven van hulp blijven uit”, zei burgemeester Spyros Galinos in Nieuwsuur. “Het zijn de burgers die zijn komen helpen, vrijwilligers, niet de overheden.”

Lees ook:

Advertenties

One Response to Drie dagen van rouw op Lesbos

  1. […] Drie dagen van rouw op Lesbos […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: