Vluchtelingenboten kapseizen bij Lesbos en Samos

wrak_vluchtelingenIn de Egeïsche Zee zijn vandaag bij verschillende incidenten zeker acht vluchtelingen verdronken toen hun boten kapseisden omdat de harde wind voor hoge golven zorgde. Onder de doden zijn zes kinderen.

Volgens de Griekse kustwacht verdronken twee kinderen en een man voor de kust van Samos, 51 andere opvarenden van de kleine boot werden gered. Bij een ander bootongeluk kwam een 5-jarig meisje om het leven.

Voor de kust van Lesbos, waar de meeste vluchtelingen arriveren, kwam een 7-jarige jongen om toen de boot waarop hij zat omsloeg. Een baby is in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Bij Agathonisi kwamen een oudere vrouw en twee kleine kinderen om het leven.

De Griekse kustwacht en Frontex, het agentschap dat de Europese buitengrenzen bewaakt, hebben vandaag minstens 400 vluchtelingen van zee gered. Een onbekend aantal opvarenden van de vluchtelingenboten wordt nog vermist.

De weersomstandigheden in de regio zijn zeer gevaarlijk voor kleine boten. Vanmorgen werd er windkracht zeven gemeten. Onder die omstandigheden kan het snel tot ongelukken komen, ook omdat smokkelaars de vluchtelingen vaak dwingen om hun boot zelf te besturen. De komende dagen wordt er nog meer stormachtig weer verwacht.

De havens van Molyvos en Petra op Lesbos zijn omgebouwd tot ‘openluchtklinieken’ waar artsen en vrijwilligers hun best doen om de levens van onderkoelde schipbreukelingen, veelal kinderen, te redden.

Lees ook:

3 Responses to Vluchtelingenboten kapseizen bij Lesbos en Samos

 1. Martijn schreef:

  Ik mis in dit voortreffelijke artikel de EU. Ongenoemd. Alleen de Griekse Kustwacht neemt haar menselijke taak waar en de Griekse bevolking op de eilanden en het vasteland.
  In alle economische misère van Griekenland, had EU allang verantwoordelijkheden moeten nemen.
  Dat gebeurt niet, EU is speeltje van Duitsland en Frankrijk onder regie van Poetin en Obama.
  Martijn Wisman

 2. […] water gehaald. Bij Lesbos werden zeven lichamen gevonden, mogelijk zijn zij afkomstig van de boot die vorige week schipbreuk leed en waarbij meer dan twintig vluchtelingen […]

 3. […] Vluchtelingenboten kapseizen bij Lesbos en Samos […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: