Maatschappijkritiek met Playmobil-poppetjes

plasticmobilism_GDBondskanselier Angela Merkel die twee Griekse politici als honden aan de leiband heeft. Een aanhanger van Gouden Dageraad die een vredesduif (en hersenen) doodt. Vluchtelingkinderen als verdronken engelen op de zeebodem.

Het zijn scenes die Nikos Papadopoulos creëert met behulp van Playmobil-figuren en waarmee hij zijn visie op de actualiteit geeft. De foto’s maakt hij met zijn smartphone en plaatst hij op zijn blog en Facebookpagina Plasticobilism, die bijna 19.000 likes heeft.

De geënsceneerde foto’s zijn een sociaal en politiek commentaar, maar ook een soort beelddagboek van de zware periode die Griekenland doormaakt. Papadopoulos noemt het maken van de scenes zelfs een vorm van therapie.

De 36-jarige comedy-schrijver uit Thessaloniki kwam twee jaar geleden op het idee voor het project toen hij met zijn oudste zoon huiselijke scenes naspeelde met Playmobil.  Papadopoulos bedacht dat hij ook maatschappelijke problemen op een satirische manier aan de kaak kon stellen met hulp van de plastic speelgoedpoppetjes.

“Ik wil uitdrukken dat we niet alleen in deze wereld leven. We zullen gelukkig zijn zolang onze buren, onze medeburgers dat ook zijn”, zegt hij tegen de Duitse website Bento. “Ik wil laten zien hoe belangrijk de solidariteit is. Hoe belangrijk het is dat we andere mensen helpen, dat we opkomen voor recht en gerechtigheid.”

De scenes die Papadopoulos maakt zijn vaak humoristisch, maar ook confronterend en soms zelfs controversieel – zoals sommige foto’s over de Gouden Dageraad. Het doel wat hij met zijn beelden  wil bereiken, is drieledig: grappig zijn, kritiek uiten  op de regering en laten zien wat de gevolgen zijn van onze acties. “Zolang we denken dat politici verantwoordelijk zijn voor onze ellende, verandert er niets”, zegt Papadopoulos in The Guardian.

Playmobil is geen fan van de ‘visuele columns’ van Papadopoulos. Vorig jaar werd zijn Facebookpagina Playmobilism verwijderd na een klacht van het Duitse bedrijf over merkinbreuk en ‘politiek gebruik van het product’. Papadopoulos heeft nu op zijn blog en Facebookpagina een lange disclaimer geplaatst, die duidelijk maakt dat de fabrikant van het speelgoed op geen enkele wijze betrokken is bij de foto’s van Plasticobilism.

2 Responses to Maatschappijkritiek met Playmobil-poppetjes

  1. […] Maatschappijkritiek met Playmobil-poppetjes […]

  2. […] Maatschappijkritiek met Playmobil-poppetjes […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: