Toegangsprijs Acropolis gaat omhoog

acropolisWie volgend jaar een van de toeristische trekpleisters in Griekenland wil bezoeken, moet daarvoor dieper in de buidel tasten.  Het Griekse ministerie van Cultuur gaat de entreeprijzen van archeologische sites en musea verhogen.

Volgens het ministerie zorgen de prijsveranderingen ervoor dat de tickets voor de Griekse culturele sites ongeveer evenveel gaan kosten als elders in Europa.

Een combinatieticket voor de Acropolis en zes andere archeologische sites in Athene (waaronder de tempel van Zeus en de bibliotheek van Hadrianus) kost momenteel nog 12 euro, maar zal worden verhoogd naar 52 euro. Een los kaartje voor de Acropolis gaat van 12 naar 20 euro.

De Knossos op Kreta gaat van 6 naar 15 euro en de toegangsprijs voor het Archeologisch Museum in Athene gaat van 7 naar 10 euro. Kaartjes voor de Archeologische Musea in Epidaurus en Mycene gaan 12 euro kosten. Nu kosten die nog 6 en 8 euro.

De prijsstijgingen moeten op 1 januari 2016 ingaan en gelden alleen tijdens het hoogseizoen (van april tot oktober). Voor de 1,2 miljoen werkloze Grieken is de toegang gratis. In de periode november tot maart geldt een korting van 50 procent. Tijdens de wintermaanden zijn de musea en archeologische sites iedere eerste zondag van de maand gratis toegankelijk. Ongeveer 200 musea en sites zullen de prijzen gaan verhogen.

Het invoeren van hogere entreeprijzen is een onderdeel van het plan om de torenhoge Griekse staatsschuld af te lossen. De Griekse overheid verdient jaarlijks 75 miljoen euro met de verkoop van entreebewijzen en de omzet in museumwinkels. Door de prijzen te verhogen, kunnen die inkomsten flink opgeschroefd worden. De Acropolis trekt in het hoogseizoen zo’n 10.000 toeristen per dag.

De federatie van Griekse reisagentschappen vreest echter dat buitenlandse toeristen wegblijven als de prijzen fors worden verhoogd. In een brief aan premier Tsipras vragen ze om de verhoging niet in één keer door te voeren, maar trapsgewijs te laten stijgen in een periode van drie jaar.

“De hogere btw voor alle goederen en toeristische diensten en de voorgenomen verhoging van de ticketprijzen belasten de toeristische sector zo zwaar, dat die uiteindelijk niet meer concurrerend zal zijn”, zegt Lysandros Tsilidis, president van de federatie, in The Guardian.

3 Responses to Toegangsprijs Acropolis gaat omhoog

  1. Martijn schreef:

    Goede maatregel. Indien je als toerist Griekenland bezoekt doe je dat ook met cultuur-historische interesse. Voor zon- en strandvakanties zijn er wereldwijd volop mogelijkheden.
    Moet de Griekse overheid de te verwachten extra inkomsten wel deels ten goede laten komen aan restauratie en onderhoud van het antieke erfgoed. En aan de huidige beheerders ervan.
    Vriendelijke groet, Martijn Wisman.

  2. […] Toegangsprijs Acropolis gaat omhoog […]

  3. […] Ook de toegangsprijs voor de Arcopolis en diverse andere archeologische sites in Griekenland wordt in het zomerseizoen (april-oktober) verhoogd. En er zullen minder mensen gratis toegang krijgen. Volgens de KAS moeten de belangrijkste toeristische trekpleisters meer inkomsten genereren. Die prijsverhoging werd vorig jaar al aangekondigd. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: