Politieagenten die ter plaatse waren toen de linkse rapper Pavlos Fyssas in 2013 werd doodgestoken door een aanhanger van de extreemrechtse Gouden Dageraad, kregen van hun superieuren de opdracht om niet in te grijpen.
Een van de acht leden van de gemotoriseerde politie-eenheid DIAS verklaarde dat voor de rechtbank waar het proces tegen Gouden Dageraad wordt gehouden. De agenten zagen hoe Fyssas en zijn vrienden in Keratsini (een voorstad van Piraeus) werden opgejaagd door een groep van ongeveer vijftig supporters van de extreemrechtse partij.
“We informeerden het bureau en kregen de opdracht om afstand te houden en een beeld te schetsen van de situatie”, verklaarde de agent. Hij voegde er aan toe dat er ook te weinig agenten aanwezig waren om daadwerkelijk iets te doen. “Als je vijftig mensen ziet met knuppels en helmen, blijf je uit de buurt. Acht mensen kunnen niet op tegen een groep van vijftig.”
Volgens de agent werd er ingegrepen op het moment dat hij een aantal mensen om Fyssas heen zag staan. De rapper was toen al neergestoken door Giorgos Roupakias. De dader had volgens de getuige geen schrammen of blauwe plekken.
De antifascistische rapper Pavlos Fyssas werd in de nacht van 17 september 2013 neergestoken door Roupakias, een aanhanger van de extreemrechtse Gouden Dageraad, en overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De moord leidde tot veel protesten in Griekenland en de Griekse justitie een stelde een strafrechtelijk onderzoek in naar Gouden Dageraad.
Dit voorjaar begon het megaproces tegen de extreemrechtse partij. 69 leden van Gouden Dageraad – waaronder de partijtop en parlementariërs – worden beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie. Enkelen worden ook verdacht van verboden wapenbezit en mishandeling van immigranten en linkse tegenstanders.
Gouden Dageraad is de derde partij van Griekenland. Sinds 2012 zit de partij in het Griekse parlement. Bij de verkiezingen van afgelopen september haalde de partij zeven procent van de stemmen, goed voor 18 zetels in het parlement.
[…] ‘Politie mocht niet ingrijpen bij moord op Fyssas’ […]
[…] grepen zij niet in. Drie jaar geleden verklaarde een van de motoragenten voor de rechtbank dat ze niet mochten ingrijpen. “We informeerden het bureau en kregen de opdracht om afstand te houden en een beeld te schetsen […]
[…] ‘Politie mocht niet ingrijpen bij moord op Fyssas’ […]
[…] ‘Politie mocht niet ingrijpen bij moord op Fyssas’ […]
[…] ‘Politie mocht niet ingrijpen bij moord op Fyssas’ […]