Operatie ‘plastic geld’ tegen belastingontduiking

spaarvarken_riemAls het aan het Griekse ministerie van Financiën ligt, kunnen ambtenaren en gepensioneerden straks minder geld contant opnemen dan andere Grieken. Ook moeten ze verplicht aan de bankpas of creditcard. Dat schrijft de krant To Vima.

Griekse ambtenaren en gepensioneerden mogen volgens het plan maximaal 150 euro per week van hun rekening halen. De rest van het salaris of pensioen kan dan alleen worden uitgegeven via pinbetalingen of met een creditcard. Voor alle anderen blijft de opnamelimiet 420 euro per week.

Volgens To Vima treft het plan 2,65 miljoen gepensioneerden en 600.000 ambtenaren. Gepensioneerden die ouder zijn dan 75 jaar en inwoners van afgelegen gebieden – waar weinig of geen mogelijkheden zijn om elektronisch te betalen -worden ontzien. De maatregel zou volgend jaar moeten worden geïmplementeerd. Het aanpakken van belastingontduiking en corruptie is één van de eisen die de internationale geldschieters hebben gesteld.

Met de maatregel wil het ministerie belastingontduiking bestrijden. Ondernemers kunnen immers niet frauderen met de bonnetjes als er met pinpas of creditcard wordt betaald.  De Griekse overheid loopt jaarlijks 15-20 miljard euro aan belastinginkomsten mis door fraude. Door betalingen (deels) verplicht via ‘plastic geld’ te laten verlopen, hoopt de staat snel meer inkomsten uit btw en inkomstenbelasting binnen te halen.

In september kondigde het ministerie van Financiën nog aan dat de kapitaalcontrole wordt versoepeld voor Grieken die hun geld uit het buitenland weer bij een Griekse bank onderbrengen. Zij kunnen tien procent van dat bedrag opnemen.

Sinds eind juni kunnen Grieken slechts een gelimiteerd bedrag opnemen van hun bankrekening. De regering nam deze maatregel om te voorkomen dat de banken verder in de problemen zouden komen en zouden omvallen. De banken in Griekenland waren deze zomer drie weken gesloten. Het aantal aanvragen voor een bankpas is sindsdien flink gestegen.

3 Responses to Operatie ‘plastic geld’ tegen belastingontduiking

 1. Martijn schreef:

  Lijkt een redelijke stap om jaarlijkse belastingontduiking van 15 – 20 miljard Euro (!) te verminderen. Het zal een hele omschakeling voor veel oudere Grieken (gepensioneerden) zijn. Hopelijk zal de Griekse overheid zich ook inspannen om te wijzen op de gevaren van pinpas fraude (pincode afschermen, skimming en alle trucs die wij hier in NL al hebben meegemaakt).
  Overigens denk ik dat opname van een contant bedrag van 150 Euro per week netjes is voor de dagelijkse boodschappen. Grotere uitgaven per pinpas of overschrijving via de bank. Creditcard is een duurdere mogelijkheid.
  Het resultaat van deze voorgenomen maatregel hoop ik over een jaar te vernemen.
  Vriendelijke groet, Martijn Wisman.

 2. […] Operatie ‘plastic geld’ tegen belastingontduiking […]

 3. […] Operatie ‘plastic geld’ tegen belastingontduiking […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: