Spyridon Louis herdacht met speciale 2 euromunt

2euro_spiridonlouis_2015 Griekenland brengt binnenkort een herdenkingsmunt uit met daarop een afbeelding van Spyridon Louis. De 2 euromunt markeert het 75e sterfjaar van de atleet.

Spyridon Louis was een Griekse waterdrager die tijdens de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 de marathon won. Door zijn zege werd hij een nationale held. Veel sportclubs in Griekenland dragen nog altijd zijn naam, net als het belangrijkste stadion op het Athens Olympic Sports Complex, waar in 2004 de Olympische Spelen werden gehouden.

Op de speciale 2 euromunt (een ontwerp van George Stamatopoulos) staat een afbeelding van Spyridon Louis met zijn gewonnen beker tegen de achtergrond van het Panathinaiko-stadion in Athene. In de binnenste ring van de munt staat de tekst “75 jaar In Memoriam van Spyros Louis” In totaal worden er 750.000 munten in omloop gebracht.

In 2012 werd de zilveren bokaal die Spyridon Louis op de Spelen van 1896 won, geveild bij Veilinghuis Christie’s in Londen. De Griekse Stavros Niarchos Foundation kocht de beker voor zo’n 650.000 euro.

7 Responses to Spyridon Louis herdacht met speciale 2 euromunt

 1. Martijn schreef:

  Mooie, stijlvolle 2 Euro munt. Helaas, als muntverzamelaar ben ik na de invoering van de Euro in Januari 2002 de draad volkomen kwijt. Dagelijks ontvang ik per e-mail aanbiedingen uit Nederland en andere EU lidstaten. Allemaal bijzondere uitgiften, zeer gelimiteerde oplage, BU, proof, verzilverd en deels verguld of ingekleurd.
  Wat mij als geïnteresseerde verzamelaar opvalt: steevast gaat het om 2 Euro munten. Lagere denominaties komen niet voor. Hogere wel, natuurlijk. Munten van 5, 10, 20 of 50 Euro, allemaal zéér zeldzaam, collectors item, beperkt verkrijgbaar en alleen op inschrijving,
  Ik beschouw munten en postzegels als kleine kunstwerkjes. Leuk om te verzamelen en kennis te nemen van historie en cultuur van andere landen. Een vergrootglas is een uitstekend hulpmiddel om details van munt of postzegel te ontwaren.
  Misschien dat ik, bij uitzondering, de nieuwe Griekse 2 Euro munt bestel. Getuigend van mijn liefde voor dat land en de Griekse bevolking. Ik hoop op spoedige informatie van Electa Coins, juist, Athene. Al jarenlange, fijne relatie. Ik bestel, betaal, Electa levert.
  Handel kan toch simpel zijn?
  Vriendelijke groeten,
  Martijn Wisman

 2. […] Spyridon Louis herdacht met speciale 2 euromunt […]

 3. […] Spyridon Louis herdacht met speciale 2 euromunt […]

 4. […] ontwerpen, met een onderwerp naar keuze. Vorig jaar bracht Griekenland een 2 euromunt uit ter ere van de 75e sterfdag van Spyridon Louis, de eerste marathonwinnaar van de moderne Olympische […]

 5. […] Beide munten werden ontworpen door George Stamatopoulos. Van iedere herdenkingsmunt worden 750.000 exemplaren geslagen. Elk euroland mag maximaal twee keer per jaar een speciale herdenkingsmunt ontwerpen, met een onderwerp naar keuze. In 2016 bracht Griekenland een munt uit met het ‘drama van Arkadi’ als thema. In 2015 werd Spyridon Louis, de winnaar van de eerste olympische marathon, herdacht met een speciale munt. […]

 6. […] Spyridon Louis herdacht met speciale 2 euromunt […]

 7. […] Elk euroland mag maximaal twee keer per jaar een speciale herdenkingsmunt ontwerpen, met een onderwerp naar keuze. Eeder bracht Griekenland onder meer munten uit met als thema het 150-jarig bestaan van de Unie van Ionische eilanden, de 75e sterfjaar van de dichter Kostis Palamas en het ‘drama van Arkadi’. In 2015 werd Spyridon Louis, de winnaar van de eerste olympische marathon, herdacht met een speciale munt. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: