Vluchtelingenstroom naar Griekenland neemt toe

vluchtelingen_dinghyHet aantal vluchtelingen naar Griekenland neemt sterk toe. Dat signaleert de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).  Oorzaak is mogelijk de verwachte weersverslechtering die de asielzoekers voor willen zijn.

Volgens de IOM kwamen afgelopen week zo’n 7000 ontheemden aan op Griekse eilanden, vooral op Lesbos. Eind vorige maand zetten per week ongeveer 4500 vluchtelingen voet op Griekse bodem. Dit jaar arriveerden er al ruim 400.000 vluchtelingen in Griekenland.

De chef van de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR, Antonio Guterres, gaat morgen naar Lesbos om daar de situatie te bekijken. Hij zal ook met premier Tsipras praten.

Tsipras bracht eerder deze week met de Oostenrijkse premier Werner Faymann een bezoek aan Lesbos. Opmerkelijk was dat zij geen vluchtelingen te zien kregen. Voorafgaand aan het diplomatieke bezoek werden ruim 7000 vluchtelingen uit onder meer Syrië, Irak, Afghanistan naar het vasteland verscheept.

Faymann kwam naar Lesbos in opdracht van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker om ter plaatse een beeld te krijgen van de situatie. Ook sprak hij met Tsipras over samenwerking bij de controle van de Griekse buitengrenzen.

De meesten vluchtelingen vertrekken vanuit Turkije in (veelal) gammele rubberboten om via Griekenland verder Europa in te reizen.  De overtocht is kort, maar zeker niet zonder gevaar. Want lang niet iedereen bereikt veilig de overkant.

De Griekse kustwacht ontdekte vandaag in een boot met 56 vluchtelingen het lichaam van een klein kind. Het jongetje van een jaar oud overleefde de oversteek van de Turkse kust naar Lesbos niet.

Bekijk ook:

Advertenties

5 Responses to Vluchtelingenstroom naar Griekenland neemt toe

 1. Ans Tap schreef:

  ik weet wel dat ik in 2016 NIET naar Griekenland ga…

 2. bsiebrecht schreef:

  U spreekt over gammele bootjes. Toen ik vorige maand op Lesbos was heb ik alleen maar gloednieuwe!!! zeer grote zwarte rubberboten gezien, met grote buitenboordmotoren.
  Worden deze rubberboten wellicht en masse geproduceerd voor de turkse maffia?
  De buitenboordmotoren lagen heel even op het strand en waren snel verdwenen. Gingen die terug naar de overkant? En wie zorgden dan daarvoor? Het ergert me dat de media en ook u het voortdurend heeft over gammele bootjes. Waarom wordt dat toch steeds gezegd? Om het zieliger te maken? Overigens is het een schande dat nu pas Antonio Guterres UNHCR maar ook Tsipras naar Lesbos gaan om de situatie te bekijken. Volgens uw informatie zijn we inmiddels 400.000 vluchtelingen/migranten verder.

  • Natascha schreef:

   De rubberboten (nieuw of niet) waarmee de oversteek vanuit Turkije wordt gemaakt, zijn nauwelijks zeewaardig te noemen. Een verkeerde beweging of een forse golf en de boot slaat om. In dat opzicht zijn het dus gammele bootjes. Dat heeft niets te maken met het zieliger voorstellen van zaken. En wat betreft de buitenboordmotoren: ik heb van horen zeggen dat daar een levendige handel in is ontstaan. Maar ik kan niet uit eerste hand bevestigen of die verhalen kloppen (al zou het me niet verbazen)

 3. Martijn schreef:

  De bootjes en buitenboordmotoren laat ik even buiten beschouwing.
  Met 40 Jaar maritieme ervaring, ook in de Oostelijke Middellandse Zee, denk ik een redelijk beoordelingsvermogen te hebben.

  Enig advies aan potentíële vluchtelingen: wacht tot Mei 2016 met de oversteek. Is het politieke (EU) plaatje ook weer veranderd.

  De rest van mijn commentaar laat ik voorlopig maar achterwege.
  Martijn Wisman

 4. […] Vluchtelingenstroom naar Griekenland neemt toe […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: