Snelle hervormingen ‘enige weg’ uit crisis

tsipras3Premier Tsipras zegt dat er vaart zal worden gemaakt met de hervormingen die zijn afgesproken met de internationale schuldeisers van Griekenland.

Volgens Tsipras is dit ‘de enige weg’ om uit de economische crisis te komen. Griekenland  moet zijn geloofwaardigheid terugwinnen, zei de premier tegen het parlement. “De weg zal niet makkelijk zijn en we moeten op onze tanden bijten.”

De premier hamerde opnieuw op een schuldenverlichting, onder meer via langere looptijden en lagere rentes. Dat zou een essentiële voorwaarde zijn om weer te kunnen groeien en toegang te krijgen tot de financiële markten, aldus Tsipras.

De nieuwe regering heeft drie belangrijke prioriteiten, zei Tsipras: een vermindering van de schuld, een herkapitalisatie van de banken en het scheppen van een goede omgeving voor het aantrekken van buitenlandse investeringen. “Tegen het einde van de termijn van vier jaar zullen we de basis voor een nieuwe Griekenland hebben gelegd,” verklaarde hij.

Griekenland heeft in de zomer van de schuldeisers voor de komende drie jaar in totaal 86 miljard euro aan extra noodsteun toegezegd gekregen. Een eerste schijf van 26 miljard euro is al vrijgegeven: 13 miljard euro werd direct overgemaakt en 10 miljard euro staat op een aparte rekening voor de eventuele versterking van de bankensector.

De resterende 3 miljard euro wordt in twee delen geknipt met daaraan specifiek gekoppelde eisen. Pas als aan al die voorwaarden is voldaan, krijgt Griekenland het geld.

Griekenland moet binnenkort ook komen met hervormingsvoorstellen voor de langere termijn. Het gaat dan om hervormingen op het gebied van onder meer pensioenen. Als die plannen op orde zijn komt er een evaluatie over onder meer wat Griekenland heeft gedaan, het effect van de maatregelen en wat er nog moet gaan gebeuren.

Advertenties

4 Responses to Snelle hervormingen ‘enige weg’ uit crisis

 1. Martijn schreef:

  Goed standpunt, Tsipras. Klinkt realistisch en is hopelijk uitvoerbaar.
  Ik mis alleen de gigantische kosten van vluchtelingen opvang waarmee Griekenland wordt geconfronteerd. Oorverdovende stilte zowel vanuit Brussel als Athene.
  Te verwachten uiteenvallen van de EU ligt in Brussel. Griekenland valt niets te verwijten.
  Martijn

 2. […] beloofde eerder deze week vaart te maken met de hervormingen die zijn afgesproken met de internationale schuldeisers. Griekenland heeft deze zomer 86 miljard […]

 3. […] staan. Draghi verwelkomt recente uitspraken van de premier, die afgelopen week erkende dat hij het vertrouwen zal moeten herwinnen door de beloofde hervormingen zonder uitstel door te […]

 4. […] Snelle hervormingen ‘enige weg’ uit crisis […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: