‘Amphipolis-tombe was gewijd aan Hephaestion’

HephaestionDe tombe in Amphipolis was waarschijnlijk gewijd aan Hephaestion, een Macedonische aristocraat, beste vriend en minnaar van Alexander de Grote.

Die conclusie trekt hoofdarcheoloog Katerina Peristeri nadat het monogram van Hephaestion en het woord ‘parelavon’ (ontvangen) werd aangetroffen in drie inscripties.  Een van de teksten luidde: ‘Ik Antigonos, heb het materiaal voor de bouw van een monument ter ere van Hephaestion aangenomen’. “We vermoeden dat het gaat om een heroon, een tempel of monument ter ere van een ‘heros’ (vergode held). Maar ik weet niet of hij er ook werd begraven”, zei Peristeri tijdens een persconferentie.  

Hephaestion was een generaal in het leger van Alexander de Grote, de twee kenden elkaar al sinds hun kindertijd. Volgens de Griekse geschiedschrijver Plutarchus overleed Hephaestion in de winter van 323 voor Christus in Ecbatana, in het huidige Iran. Alexander zou daarna zijn architect Deinokrates de opdracht hebben gegeven overal in zijn rijk mausolea op te richten ter ere van zijn trouwe vriend.

Andere archeologen trekken de bevindingen van Peristeri in twijfel. Zij beweren dat het graf is gebouwd onder de Romeinen en niet onder de Macedoniërs. Peristeri zegt dat het complex stamt uit laatste kwart van de vierde eeuw voor Christus en in gebruik was tot de Romeinse tijd, toen het werd geplunderd.

In augustus 2014 ontdekten archeologen in de buurt van Serres in Noord-Griekenland de ingang van een graftombe uit 350 tot 300 voor Christus. Ze vonden een ingang met trap, een kamer met twee sfinxen en een kamer met twee kariatiden. Ook werd een enorm vloermozaïek, dat de ontvoering van Persephone door Hades uitbeeldt, blootgelegd.

De overdadige versieringen van de tombe zouden wijzen op een belangrijke ‘bewoner’, die mogelijk een link had met Alexander de Grote. In de grafkamer werden de overblijfselen van vijf personen en enkele dieren – waaronder een paard – gevonden. De identiteit van deze doden is nog niet bekend. Er werd gespeculeerd dat het zou gaan om het graf van Alexanders moeder Olympias of zijn vrouw Roxana.

2 Responses to ‘Amphipolis-tombe was gewijd aan Hephaestion’

  1. Martijn schreef:

    Leerzaam en goed artikel. Leuk te lezen dat Hephaestion niet alleen beste vriend, maar ook minnaar van Alexander de Grote zou zijn geweest. De hedendaagse mondiale samenleving kan nog veel vernemen en leren van duizenden jaren mensheidgeschiedenis.
    Helaas is historische interesse en kennis minimaal en een mensenleven te kort. Het wiel zal keer op keer uitgevonden worden en geschiedenis wordt herhaald.
    Martijn Wisman

  2. […] ‘Amphipolis-tombe was gewijd aan Hephaestion’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: