Controversiële Kammenos (niet) in nieuwe regering

kabinet2Drie dagen na de verkiezingen heeft premier Tsipras zijn nieuwe kabinet gepresenteerd. De regering, een coalitie tussen Syriza en de Onafhankelijke Grieken, werd vandaag beëdigd. Veel veranderingen ten opzichte van de vorige ministersploeg zijn er niet.

Euklides Tsakalotes blijft minister van Financiën, Giorgos Chouliarakis wordt zijn adjudant. Chouliarakis moet de onderhandelingen met Europa over de uitvoering van de hervormingen gaan coördineren. Hij was namens Griekenland al belangrijkste onderhandelaar bij het derde hulpprogramma.

Nikos Kotzias leidt opnieuw het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook Panos Kammenos blijft op zijn post als minister van Defensie. Panayotis Kouroublis verruilt in het nieuwe kabinet het ministerie van Volksgezondheid voor Binnenlandse Zaken. Giannis Dragasakis blijft vide-premier.

Opmerkelijk is de benoeming van Dimitris Kammenos (geen familie van Panos Kammenos) als staatssecretaris voor Infrastructuur. De politicus van Onafhankelijke Grieken slingert  – via social media – met grote regelmaat controversiële uitspraken over Joden en homo’s de wereld in. Zijn aanstelling in de nieuwe regering heeft dan ook voor flink wat kritiek gezorgd.

In juni kwam Kammenos nog in opspraak omdat hij het hulpprogramma voor Griekenland vergeleek met Auschwitz. Op zijn Facebook-pagina plaatste hij een gemanipuleerde foto van de toegangspoort van het concentratiekamp waarbij de tekst boven de ingang ‘Wij blijven in Europa’ is in plaats van van ‘Arbeit macht frei’.

De Centrale Raad van Joodse Gemeenschappen in Griekenland noemde de post van Kammenos ‘beschamend’. De politicus zelf bood zijn excuses aan en zei dat het  om een misverstand ging, maar voegde er wel aan toe  dat zijn land een ‘economische holocaust’ doormaakt.

Het Twitteraccount van Kammenos (@PortaPorta) is sinds vanmorgen niet meer actief.

  • Update 23/09: Dimitris Kammenos treedt twaalf uur na zijn aanstelling alweer af in afwachting van een onderzoek naar een reeks racistische tweets. Dat meldt de leider van zijn partij Onafhankelijke Grieken.  Premier Tsipras wil opheldering over de authenticiteit van racistische en homofobe tweets op het account van Kammenos. Kammenos zegt dat zijn Twitter-account wordt beheerd door zeker vijftien medewerkers. Ook beweert hij dat zijn account gehackt werd.
    Panagiotis Sgouridis neemt de plaatsvan Kammenos in.

One Response to Controversiële Kammenos (niet) in nieuwe regering

  1. […] Controversiële Kammenos (niet) in nieuwe regering […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: