Alexis Tsipras is vanmiddag voor de tweede keer in acht maanden tijd ingezworen als premier. Hij legde voor president Prokopis Pavlopoulos een seculiere eed af op de Griekse grondwet.
Net als bij het begin van zijn eerste termijn brak Tsipras met de traditie om dat in aanwezigheid van religieuze leiders te doen. Hij is de eerste Griekse politicus die niet zweert op het heilige kruis, zoals de orthodox-christelijke gewoonte voorschrijft. Tsipras is een uitgesproken atheïst.
Tsipras heeft zijn kabinet al zo goed als rond. Zijn linkse Syriza-partij zal opnieuw een coalitie vormen met de centrumrechtse Onafhankelijke Grieken. De namen van de ministersploeg worden naar verwachting morgen bekend gemaakt.
Euclidis Tsakalotos keert vrijwel zeker terug als minister van Financiën. Hij verving Yanis Varoufakis, die na het referendum in juli zijn ontslag indiende. In het nieuwe kabinet komt er vermoedelijk ook een minister die de onderhandelingen met Europa over de uitvoering van de hervormingen gaat coördineren.
Het herstel van de economie en de stabilisering van de bankensector hebben de hoogste prioriteit van de nieuwe regering, zei Tsipras. Verder moet er een lange lijst met hervormingen worden afgewerkt, waaronder de hervorming van het pensioenstelsel, het belastingstelsel en de privatisering van staatseigendommen.
Tsipras won gisteren voor de tweede keer dit jaar de Griekse parlementsverkiezingen. Syriza kreeg de steun van 35,46 procent van de kiezers, Nea Dimokratia volgde met 28,10 procent. In augustus trad Tsipras af als premier omdat hij via vervroegde verkiezingen een nieuw mandaat van het volk wilde. Ook wilde hij op deze manier afrekenen met de dissidenten binnen Syriza, die tegen het akkoord met de geldschieters hadden gestemd.
Slim en knap gedaan, Alexis Tsipras. Aftreden, nieuwe verkiezingen, winnen. En als atheïst breken met de gelofte te zweren op het Heilige Kruis. Daarmee brekend met de traditionele politieke macht van de (Grieks) orthodox-christelijke kerk. Wordt door veel Grieken niet in dank afgenomen, maar kan een begin zijn van scheiding tussen Kerk en Staat. Een recept dat tot op heden in NW Europa goed heeft gewerkt.
Ik ben geen atheïst, dus gelovig. Maar hemelse sferen dienen van aards leven gescheiden te zijn. Zonder het raakvlak van menselijkheid te beschadigen.
Alexis Tsipras, veel succes in deze lang te gane weg. De hervormingen zitten meer in genoemde scheiding van Kerk en Staat dan korte termijn gewin op het gebied van economie en financiën en alles wat daartoe behoort.
Suggestie: Nodig Paus Franciscus uit voor een bezoek aan Griekenland. Na zijn bezoek aan communistisch eiland Cuba en aan president Obama van de Verenigde Staten van Amerika.
Atheïst of niet, Alexis Tsipras, Paus Franciscus scoort nóg beter en het Griekse volk zal je dankbaar zijn. Griekenland eindelijk weer positief op de EU en wereldkaart.
Wèl de scheiding van Kerk en Staat handhaven, hoor.
Vriendelijke groeten, Martijn
[…] Tsipras opnieuw beëdigd als premier […]