Syriza wint verkiezingen

tsipras_2015_20septAlexis Tsipras is herkozen als premier van Griekenland. Na het tellen van 38 procent van de stemmen had Syriza al een ruime voorsprong van zo’n 7 procent op Nea Dimokratia.

ND-leider Evangelos Meimarakis feliciteerdeTsipras toen al met zijn overwinning. “De verkiezingen lijken te eindigen met Syriza en Tspiras aan de leiding. Ik feliciteer hem en dring er bij hem op aan de regering te vormen die nodig is”, aldus Meimarakis.

Syriza staat op 35,46 procent van de stemmen (145 zetels in het parlement), Nea Dimokratia op 28, 07 procent (75 zetels). De extreemrechtse Gouden Dageraad blijft met 7 procent de derde partij van Griekenland, maar krijgt er wel twee zetels bij. Opmerkelijk is de winst van Pasok. De socialistische partij is met 6,4 procent van de stemmen nu de vierde partij, bij de verkiezingen van januari kreeg Pasok slechts 4,6 procent van de stemmen.

Coalitie met Onafhankelijke Grieken

Syriza heeft niet genoeg stemmen gekregen voor een absolute meerderheid in het parlement. Om te regeren heeft de partij dus een coalitiepartner nodig. Daarvoor klopt Tsipras, net als eerder dit jaar, waarschijnlijk aan bij de Onafhankelijke Grieken (ANEL). De rechtse partij van Panos Kammenos staat bij de voorlopige uitslag op tien zetels. Volgens Syriza kan er binnen drie dagen een regering zijn.

Alexis Tsipras heeft via Twitter gereageerd op de verkiezingsuitslag. “Voor ons opent een weg van werk en strijd”, schreef hij. Niet veel later volgde de Engelse versie: “met hard werken en doorzettingsvermogen zullen we vooruit gaan”

(lees verder na de afbeelding)

De grootste overwinning voor Tsipras is dat de nieuwe partij Eenheid van het Volk de kiesdrempel van drie procent niet heeft gehaald. De partij van Syriza-dissidenten onder leiding van Panagiotis Lafazanis kreeg 2,8 procent van de stemmen.

“We zijn er trots op te hebben gevochten tegen de heersende macht en vóór het volk”. zei Zoe Konstantopoulou, de voormalige parlementsvoorzitter die uit Syriza stapte en zich aansloot bij de partij van Lafazanis. Ze voegde er aan toe dat de uitslag slechts 50 procent van de Griekse bevolking vertegenwoordigt. Het is een overwinning voor degenen die willen dat de mensen aan de zijlijn blijven, meent Konstantopoulou.

Historisch lage opkomst

De opkomst bij de verkiezingen was historisch laag. Slechts 55 procent van de stemgerechtigden maakte vandaag de gang naar de stembus voor de derde verkiezingen in een jaar tijd. Het is de laagste opkomst sinds de Tweede Wereldoorlog. In januari was de opkomst bij de verkiezingen nog bijna 64 procent.

Tsipras, die in januari de parlementsverkiezingen won, trad vorige maand af  als premier omdat hij via vervroegde verkiezingen een nieuw mandaat wil. Ook wilde hij op deze manier afrekenen met de dissidenten binnen Syriza, die tegen het akkoord met de geldschieters hadden gestemd.

De definitieve uitslag:
Syriza 35,46 % (145 zetels)
Nea Dimokratia 28,10 % (75 zetels)
Gouden Dageraad 6,99 % (18 zetels)
Pasok 6,28 % (17 zetels)
KKE 5,55 % (15 zetels)
To Potami 4,09 % (11 zetels)
Onafhankelijke Grieken 3,69 % (10 zetels)
Centrum Unie 3,43 % (9 zetels)
Eenheid van het Volk 2,86 % (0 zetels)

9 Responses to Syriza wint verkiezingen

 1. […] Syriza wint verkiezingen met groot verschil […]

 2. Martijn schreef:

  Felicitatie voor Alexis Tsipras en daarmee Syriza. Groot respect voor Evangelos Meimarakis met erkenning van de stemmenoverwinning van Tsipras.

  Jammer van de lage opkomst bij deze verkiezingen. Het geeft waarschijnlijk stem-moeheid weer.

  Dus, energieke Alexis Tsipras, aan de slag om Griekenland en vooral de Griekse bevolking een goede en stabiele toekomst te geven. Moed heb je al getoond. Nu nog beloftes waarmaken. Ik weet, dat vergt tijd. Tijd zal je grootste vijand zijn.
  Martijn

 3. […] won gisteren voor de tweede keer dit jaar de Griekse parlementsverkiezingen. Syriza kreeg de steun van 35,46  […]

 4. […] dagen na de verkiezingen heeft premier Tsipras zijn nieuwe kabinet gepresenteerd. De regering, een coalitie tussen Syriza […]

 5. […] weken na de verkiezingen is de nieuwe Griekse regering beëdigd. Aartsbisschop Ieronymos II zegende het nieuwe parlement […]

 6. […] is de derde partij van Griekenland. Sinds 2012 zit de partij in het Griekse parlement. Bij de verkiezingen van afgelopen september haalde de partij zeven procent van de stemmen, goed voor 18 zetels in het […]

 7. […] van Griekenland.  De conservatieve partij was van juni 2012 tot januari 2015 aan de macht, maar verloor dit jaar twee keer de verkiezingen van […]

 8. […] de parlementsverkiezingen in september kreeg Syriza 35,5 procent van de stemmen, Nea Dimokratia behaalde 28 […]

 9. […] tot corruptie en weinig transparantie. Voordat Syriza en de Onafhankelijke Grieken (ANEL) in 2015 een coalitie vormden, wisselden de conservatieve Nea Dimokratia en het sociaal-democratische Pasok elkaar decennia lang […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: