Rubberboot met vluchtelingen zinkt bij Lesbos

vluchtelingen_crisisVermoedelijk 26 vluchtelingen zijn verdronken toen het opblaasbootje waarin zij zaten afgelopen nacht zonk voor de kust van Lesbos. Dat heeft de Griekse kustwacht meegedeeld.

Reddingswerkers wisten twintig anderen levend uit het water te halen. Het is nog niet bekend waar het bootje vandaan kwam en welke nationaliteit de opvarenden hadden. In de regel zijn het Syriërs die vanuit Turkije een van de Griekse eilanden proberen te bereiken.

Dit jaar zijn al honderdduizenden vluchtelingen, vooral Syriërs en Afghanen, aangekomen in Griekenland.

Gisteren verging voor de kust van Lesbos ook al een bootje met vluchtelingen. Veertien mensen kwam daarbij om het leven. Vorige week verdronken 34 vluchtelingen voor de kust van het eilandje Farmakonisi toen de boot waarop zij zaten kapseisde.

3 Responses to Rubberboot met vluchtelingen zinkt bij Lesbos

 1. […] Rubberboot met vluchtelingen zinkt bij Lesbos […]

 2. Wilma v d Donk schreef:

  Mensonwaardig wat er momenteel op Lesbos nog steeds gebeurt. En dat in ons rijke Europa! 
  Dank zij de vele vrijwilligers die zich op Lesbos dag en nacht inzetten overleven de meeste vluchtelingen dit. Als zij er niet waren vielen er nog veel meer doden. Respect! 
  Maar desondanks worden de omstandigheden alleen maar slechter. Wij zagen het vorige week op Lesbos met eigen ogen. We hebben, samen met heel veel andere toeristen, geprobeerd ook iets te betekenen waar dat kon. Maar je voelt je zó machteloos. Ik begrijp niet dat de landen binnen de Europese Unie, maar ook de Griekse overheid, dit zo voort laten duren. We zagen legerauto’s leeg rondrijden, terwijl uitgeputte en wanhopige vluchtelingen de afstand (60 km) naar de haven lopend moesten afleggen. Mensen zoals jij en ik. Iedereen weet welke menselijke drama’s zich hier afspelen. Maar men kijkt weg. 
  Laat de leiders a.u.b. eens een paar dagen als vrijwilliger meedraaien aan de stranden bij Eftalou, tot de knieën in het water staand om natte kindjes aan te pakken en eerste hulp en opvang te verlenen na de verschrikkelijke en levensgevaarlijke reis die ze achter de rug hebben. Ik begrijp niet dat de mensensmokkelaars aan de Turkse kust gewoon hun gang kunnen blijven gaan. Er moet zich aan de Turkse kant een flinke en zeer winstgevende productietak van rubberboten (een rubberboot volgepropt met vluchtelingen levert de mensensmokkelaars 40.000 tot 50.000 euro op!) en zwemvesten (moeten van de mensensmokkelaars gekocht worden en kosten 100 euro terwijl ze vaak ondeugdelijk zijn en hier nog geen tientje kosten) ontwikkeld hebben. Zó veel rubberboten, allemaal hetzelfde soort en al die buitenboordmotoren! Honderden per week, waar ipv 12 soms wel 50 mensen (tegen betaling van 1000 euro p.p.) in gepropt worden, vaak onder bedreiging. 
  Dat kan en mag toch niet onopgemerkt gebeuren?  Turkije is toch een land dat redelijk dicht bij Europa staat? Hoe kan het dat dit zo maar door kan gaan?
  Wilma v d Donk

 3. […] niet meer aan. Faciliteiten om de vluchtelingen op te vangen zijn er nauwelijks. Vorige week verdronken er 26 vluchtelingen voor de kust van Lesbos toen het opblaasbootje waarin zij […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: