Varoufakis stemt op nieuwe linkse partij

Yanis_Varoufakis2Voormalig minister van Financiën Yanis Varoufakis zal bij de aanstaande verkiezingen zijn stem uitbrengen op de nieuwe linkse partij Eenheid van het Volk.

In een bericht aan ThePressProject zegt Varoufakis dat hij de nieuwe partij steunt omdat twee van zijn oud-collega’s – staatssecretais van Financiën Nadia Valavani en staatssecretaris van Defensie Kostas Isychos – er deel van uitmaken. Varoufakis schrijft dat hij onder de indruk was ‘hun ethos, harde werken en met name de consistentie waarmee zij opstonden tegen corruptie’.

Valavani verliet in juli regeringspartij Syriza uit onvrede over het akkoord dat premier Tsipras sloot met de geldschieters. Isychos moest zijn positie opgeven omdat hij tegen het hervormingsakkoord had gestemd. Beide politici sloten zich daarna aan bij Eenheid van het Volk, een partij van afgesplitste Syriza-parlementariërs.

Varoufakis riep de Griekse kiezers ook op om hun stem uit te brengen op een partij die tegen het derde memorandum zijn, met uitzondering van de extreemrechtse Gouden Dageraad. Volgens de ex-minister is de derde bailout-overeenkomst ‘absoluut niet duurzaam’ en ‘berooft het de Griekse regering van de instrumenten die nodig zijn om de oligarchie te bestrijden en een eind te maken aan de crisis’.

De voormalig minister van Financiën staat niet achter de koers die premier Tsipras en regeringspartij Syriza hebben ingeslagen.  “De partij die ik heb gediend en de leider die ik heb gediend hebben besloten om volledig van koers te veranderen en een economisch beleid te voeren dat absoluut geen steek houdt en ons werd opgedrongen”, zei hij vorige maand in een interview op de Australische radio.

De verkiezingen van 20 september dienen volgens Varoufakis een tweeledig doel: een streep zetten door het massale ‘nee’ bij het referendum van afgelopen juli en legitimeren van de Griekse capitulatie die volgde op het akkoord met de geldschieters.

Volgens de laatste peilingen heeft Syriza een voorsprong van 2,5 procentpunt op de conservatieve Nea Dimokratia. Gouden Dageraad blijft de derde partij van Griekenland. De nieuwe partij Eenheid van het Volk lijkt de kiesdrempel van drie procent niet te gaan halen.

3 Responses to Varoufakis stemt op nieuwe linkse partij

  1. […] Die dissidenten hebben inmiddels een eigen partij opgericht: Eenheid van het Volk. Of die partij de kiesdrempel van drie procent gaat halen is nog maar de vraag. Oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft in ieder geval zijn steun toegezegd. […]

  2. Karel schreef:

    Jammer dat hij zich niet bij die partij heeft aangesloten; zou heel wat stemmen hebben opgeleverd.

  3. […] Varoufakis stemt op nieuwe linkse partij […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: