Tsipras optimistisch over herverkiezing

tsipras12Voormalig premier Alexis Tsipras verwacht dat zijn partij Syriza over twee dagen bij de verkiezingen als winnaar uit de bus zal komen. Hij zei dat in een toespraak op het Syntagmaplein in Athene.

“Sommige mensen denken dat ze makkelijk van ons afkomen. Maar zij vergissen zich”, zei Tsipras op de laatste campagnebijeenkomst voor de verkiezingen.

Tsipras trad vorige maand af omdat hij via vervroegde verkiezingen een nieuw mandaat wil. Ook wilde hij op deze manier afrekenen met de dissidenten binnen Syriza, die tegen het akkoord met de geldschieters hadden gestemd.

Die dissidenten hebben inmiddels een eigen partij opgericht: Eenheid van het Volk. Of die partij de kiesdrempel van drie procent gaat halen is nog maar de vraag. Oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft in ieder geval zijn steun toegezegd.

Afgaande op de peilingen lijken de verkiezingen een nek-aan-nekrace te worden tussen Syriza en de conservatieve Nea Dimokratia. In zes verschillende polls komt Syriza als winnaar uit de bus, maar de verschillen met ND zijn klein (31 procent tegen 28,5 procent). Zeker is wel dat geen van de twee partijen een absolute meerderheid zal halen, waardoor een coalitie gevormd moet worden.

Ongeveer tien procent van de Griekse kiezers weet nog niet op wie ze gaan stemmen. Daaronder zijn veel jongeren die in januari nog op Tsipras stemden, maar nu teleurgesteld zijn in het beleid van Syriza.

 

One Response to Tsipras optimistisch over herverkiezing

  1. […] Tsipras optimistisch over herverkiezing […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: