70% Nederlanders: Grieken moeten alles terugbetalen

500euroZeventig procent van de Nederlanders vindt dat Griekenland al het geleende geld moet terugbetalen aan de Eurolanden. Dat blijkt uit een onderzoek dat marktonderzoeksbureau Ipsos in de week voor Prinsjesdag verrichtte voor de NOS.

Vooral ondervraagden die op de PVV of VVD stemmen delen deze mening. Respectievelijk vindt 92 procent en 80 procent van hen dat de Grieken alles moeten terugbetalen. Twintig procent van de ondervraagden vindt dat de leningen aan Griekenland mogen worden kwijtgescholden. Tien procent heeft geen mening.

Van de respondenten vindt 56 procent dat er niet opnieuw geld geleend moet worden, ook als dat betekent dat Griekenland failliet gaat. Vooral PVV-stemmers (93 procent) en SP-kiezers (61 procent) denken er zo over.

24 procent van de ondervraagden vindt dat de Europese landen Griekenland wel een nieuwe lening moeten geven als daarmee een bankroet van het land kan worden voorkomen.

In mei 2010 besloten de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een noodlening van 110 miljard euro te verstrekken aan Griekenland. In februari 2012 werd een tweede noodlening van 130 miljard verstrekt.

Afgelopen zomer bereikte Griekenland een akkoord met de internationale geldschieters over een derde leningenprogramma voor drie jaar van circa 86 miljard euro uit het permanente noodfonds ESM.

Het Ipsos-onderzoek werd van 8 tot en met 10 september gehouden onder een representatieve steekproef van 1147 stemgerechtigde Nederlanders.

6 Responses to 70% Nederlanders: Grieken moeten alles terugbetalen

 1. Rob Alberts schreef:

  Natuurlijk willen deze 70% respondanten ook gewoon de Grieken helpen met de grensproblemen …..

  Vriendelijke groet,

 2. afke toren schreef:

  Ik ben nog nooit voor zo’n onderzoek gevraagd en ook al mijn vrienden niet…hecht dus ook geen enkele waarde aan zo”n onderzoek…zal wel altijd dezelfde groep zijn…dit is manupulatie en stemmingkwekerij…..het geeft geen enkel inzicht in hoe de mening tot stand is gekomen.De meeste mensen weten nauwelijks hoeveel Nederlllandse Banken gewonnen hebben bij deze leningen…

  • Natascha schreef:

   ‘Mij hebben ze niets gevraagd en dus klopt de uitslag van het onderzoek niet’ is natuurlijk een kul-argument. Voor dergelijke peilingen worden niet lukraak mensen uit het telefoonboek geprikt. De respondenten zijn leden van onderzoekspanels van de marktonderzoekers. Niet alleen Ipsos werkt zo, maar alle ook alle andere gerenommeerde marktonderzoekbureaus.

   Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio en vorig stemgedrag worden door middel van een herweging gecorrigeerd.

   De verantwoording van het onderzoek staat overigens in de publicatie van Ipsos – en uitgebreider op hun website
   http://www.ipsos-nederland.nl/ipsos-politieke-barometer/onderzoeksverantwoordingen-polbar

   • Martijn schreef:

    Laat de term kul-argument aub achterwege. Voegt inhoudelijk niets toe.
    Ipsos peiling verricht op verzoek van NOS? Goh, uitkomst vooraf bepaad. Onafhankelijk, uiteraard. Zo kennen wij die rooie rakkers al decennia.
    De “respondenten” zijn “leden” van de “onderzoekspanels” van de “marktonderzoekers”. Om het nog mistiger te maken selecteren wij op “Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking: op de kenmerken”:::
    Leeftijd,, geslacht, opleiding, regio, en vorig stemgedrag.
    Door middel van een sausje “herweging” wordt dit “gecorrigeerd”.
    Misleidend geniaal. Hoe minder gewone Nederlanders, werkende en balstingbetalende NEDRLANDERS het snappen, hoe beter.
    Ga zo door. Vergeet niet de oud Hollandse spreuk: Wie het onderste uit de kan wil, krijgt het deksel op de neus.
    Martijn

 3. Martijn schreef:

  Natuurlijk dient een lening altijd terugbetaald te worden. Het is geen schenking. De Nederlandse bijdrage aan de lening zou gefinancierd kunnen worden uit de pot “Ontwikkelingssamenwerking” en zou dan geen lening meer hoeven zijn. Beter besteed aan EU-land Griekenland dan aan corrupte, duistere “derde wereld” landen met nog véél duisterder potentaten. Geheel politiek correct, zal ik het niet (herhaal: NIET) zwart Afrika noemen.
  Koester Griekenland als bakermat van de democratie en daarmee van onze Westerse samenleving. Als het in die bakermat misgaat, dienen de navolgers, EU en overige democratieën, als vrienden te hulp te komen. Daar zijn vrienden voor. Belangeloos, maar met verbetering als doel. Èchte vrienden.
  Vriendelijke groet, Martijn

 4. […] 70% Nederlanders: Grieken moeten alles terugbetalen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: