Verkiezingen worden nek-aan-nekrace

stembusVijf dagen voor de vervroegde parlementsverkiezingen zijn Syriza en Nea Dimokratia volgens verschillende polls verwikkeld in een nek-aan-nekrace.

Syriza zou kunnen rekenen op ongeveer 31 procent van de stemmen, Nea Dimokratia op 30 procent. De extreemrechtse Gouden Dageraad blijft met zo’n 7 procent van de stemmen de derde partij van Griekenland. De nieuwe linkse partij Eenheid van het Volk van afgesplitste Syriza-parlementariërs kan rekenen op 4  procent van de stemmen.

Syriza-leider Alexis Tsipras en ND-voorman Vangelis Meimarakis gingen gisteren op de Griekse televisie met elkaar in debat, maar veel interessants leverde dat niet op.  Beide politici sloten uit dat hun partijen een coalitie zullen vormen.

Een coalitie met de conservatieven is ‘onnatuurlijk’, aldus Tsipras. “We hebben fundamentele verschillen en kunnen daarom niet samenwerken”, aldus de voormalige premier. Ook Meimarakis voelt niets voor een samenwerking met Tsipras. “Ik zie u niet als premier of als vice-premier. En ik wil u nooit meer als premier. U bracht een ramp en bent nu op weg naar de uitgang”, zei de interim-leider van Nea Dimokratia.

De Grieken moeten op 20 september opnieuw naar de stembus omdat premier Tsipras in augustus zijn ontslag indiende. Hij wil een mandaat van de kiezer om de aan Europa beloofde hervormingen door te voeren om zo een nieuw hulpplan voor zijn land te krijgen.

One Response to Verkiezingen worden nek-aan-nekrace

  1. […] Verkiezingen worden nek-aan-nekrace […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: