BTW-fraude kostte Griekenland 37 miljard

zak_euro In de periode 2009-2013 is Griekse schatkist 37 miljard euro aan btw-inkomsten misgelopen door belastingontduiking. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie waarin de verliezen per lidstaat zijn onderzocht.

Het zogenaamde btw-gat (het verschil tussen de btw-inkomsten die wettelijk geïnd hadden moeten worden en de werkelijke inkomsten) bedroeg in 2013 in Griekenland 34 procent. Dit is het vierde hoogste in de EU.  Slowakije, Litouwen en Roemenië doen het nog slechter.

Het gemiddelde btw-gat in de Europese lidstaten was 15,2 procent, wat neerkomt op een totaalbedrag van 168 miljard euro. Nederland en Finland doen het relatief het beste, in 2013 liep de Nederlandse schatkist 1,85 miljard euro mis aan btw-inkomsten (een btw-gat van 4 procent).

Volgens het rapport geeft het btw-gat inzicht in de effectiviteit waarmee de btw-maatregelen worden gehandhaafd en nageleefd. Het geeft een inschatting van hoeveel geld er verloren gaat door onder andere fraude en belastingontduiking.

In Griekenland werd het grootste verlies genoteerd in 2011. De staat had in dat jaar 24 miljard aan btw moeten innen, maar liep 9,16 miljard euro mis.

2 Responses to BTW-fraude kostte Griekenland 37 miljard

  1. Martijn schreef:

    En dat betreft alleen nog maar de BTW. Hoe zou het gesteld zijn met de inning van overige belastingen?
    Hoog tijd dat Griekenland deze inkomstenderving snel en effectief aanpakt. Gaat schelen in bijdragen van EU, ECB en IMF.

  2. […] BTW-fraude kostte Griekenland 37 miljard […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: