Nog altijd geen antwoord op tombe-mysterie

Tombe_Amphipolis4 Een jaar geleden was het groot nieuws: de ontdekking van een mysterieuze tombe bij Amphipolis in de Noord-Griekse regio Serres. Maar nu is het nu al tijden stil rond het majestueuze grafmonument uit de tijd van Alexander de Grote.

De werkzaamheden zijn gestaakt, omdat ook de culturele sector is getroffen door de financiële crisis. Om het grafmonument op te knappen en toegankelijk te maken voor het publiek is heel wat tijd en geld nodig. Volgens het ministerie van Cultuur is er 200.000 euro uitgetrokken voor het project. Door de kapitaalcontroles die in de zomer werden ingesteld, is het echter moeilijk om bij dit geld te komen.

Ook ontstond er een controverse over de datering van de tombe. De Griekse krant Avgi (van de regerende Syriza-partij) suggereerde het graf stamt uit de eerste of tweede eeuw voor Christus, lang na de dood van Alexander de Grote. De krant noemde het werk van de onderzoekers een ‘fiasco’, zij zouden te graag een link willen leggen tussen het graf en Alexander de Grote.

Hoofdarcheoloog Katerina Peristeri reageerde woedend en verdedigde haar werk in een ingezonden brief aan de krant. Zij zegt dat het grafcomplex is gebouwd in het laatste kwart van de vierde eeuw voor Christus en werd gebruikt tot de Romeinse periode. Na plunderingen in de Romeinse tijd, waarbij veel voorwerpen werden gestolen, hebben de Macedoniërs de tombe waarschijnlijk afgesloten ter bescherming. Een complete evaluatie wordt dit najaar verwacht, aldus Peristeri.

In augustus 2014 ontdekten archeologen de ingang van een graftombe uit 350 tot 300 voor Christus. Ze vonden een ingang met trap, een kamer met twee sfinxen en een kamer met twee kariatiden. Ook werd een enorm vloermozaïek blootgelegd. De overdadige versieringen van de tombe zouden wijzen op een belangrijke ‘bewoner’, die mogelijk een link had met Alexander de Grote.  Er werd gespeculeerd dat het zou gaan om het graf van zijn moeder Olympias of zijn vrouw Roxana.

Begin dit jaar werd bekend dat er zeker vijf verschillende personen liggen begraven in de tombe. Dat heeft onderzoek van de gevonden menselijke botten uitgewezen. Het zou gaan om een oudere vrouw, twee jonge mannen, een baby  en een volwassen man of vrouw. Wie de doden zijn, is nog altijd onduidelijk.

One Response to Nog altijd geen antwoord op tombe-mysterie

  1. […] Nog altijd geen antwoord op tombe-mysterie […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: