Honderd vluchtelingen bevrijd uit vrachtwagen

truckDe politie heeft vlakbij Thessaloniki 103 Syrische vluchtelingen, waaronder 19 kinderen, bevrijd uit een vrachtwagen waarin zij opeengepakt zaten.

De vluchtelingen zouden volgens de politie 2000 euro per persoon hebben betaald aan mensensmokkelaars om vanuit Turkije via Griekenland naar Macedonië te worden vervoerd. Vier Bulgaren en twee Turken werden gearresteerd op verdenking van mensenhandel. De vluchtelingen zijn geregistreerd en vrijgelaten.

De Griekse autoriteiten kondigden vandaag nieuwe maatregelen aan om de toestroom van vluchtelingen in goede banen te leiden.  Zo komt er een coördinatiecentrum waar betrokken overheidsinstanties gaan samenwerken. Het centrum is bedoeld voor vertegenwoordigers van het leger, de politie, de kustwacht en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid.

De (interim)regering beloofde verder maatregelen te nemen om de omstandigheden in opvangcentra te verbeteren. Ook moeten vluchtelingen straks sneller geregistreerd worden.

Volgens Frontex, het Europese agentschap dat de buitengrenzen bewaakt, kwamen er vorige week 23.000 vluchtelingen in Griekenland aan. Dat is de helft meer dan in de week daarvoor. In heel 2015 arriveerden er al ruim 200.000 vluchtelingen in Griekenland.

Twee schepen brachten vandaag 4200 vluchtelingen van het eiland Lesbos naar de havenstad Piraeus. Via het Griekse vasteland proberen de vluchtelingen – veelal via de Balkanroute – verder Europa in te trekken.

Op Lesbos en andere eilanden in de Egeïsche Zee komen dagelijks honderden vluchtelingen aan. De eilanden kunnen de toestroom niet meer aan. Faciliteiten om de vluchtelingen op te vangen zijn er nauwelijks, net als sanitaire voorzieningen en velen slapen in de open lucht.

3 Responses to Honderd vluchtelingen bevrijd uit vrachtwagen

 1. Rob Alberts schreef:

  De armen blijven achter in de rampgebieden.
  De rijken betalen hun hebben en houden aan de mensensmokkelaars om het leed in eigen land te ontvluchten.

  Wanneer stopt de hebzucht van enkelen om rijk te worden van het leed van anderen.

  Bezorgde groet,

  • Martijn schreef:

   De hebzucht van enkelen is zo oud als de mensheid, waarbij het leed van anderen niet van belang is. Helaas. Dit patroon zal zich blijven voortzetten en zelfs in versneld tempo door de zo bejubelde globalisering en korte communicatielijnen.

   De voorouders van gastarbeiders en huidige vluchtelingen hadden nog nooit van de Westerse wereld, Europa, Amerika, gehoord. En leefden op hun manier al generaties in hun lokale geluk.

   Eveneens bezorgde groet,
   Martijn

 2. […] Honderd vluchtelingen bevrijd uit vrachtwagen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: