Interim-premier Vasiliki Thanou heeft haar overgangskabinet benoemd. Op de belangrijkste plaatsen in het demissionaire kabinet zitten nu deskundigen die het vertrouwen hebben van de meeste partijen. Thanou is president van het Hooggerechtshof in Athene en werd gisteren beëdigd als waarnemend minister-president.
Giorgos Chouliarakis, die al geruime tijd bij de onderhandelingen met de internationale geldschieters van het land is betrokken, wordt de tijdelijke minister van Financiën.
Minister van Buitenlandse Zaken is de 87-jarige Petros Molyviatis, een doorgewinterde diplomaat. De overgangsregering moet het land gaan leiden tot de verkiezingen op 20 september.
Premier Alexis Tsipras maakte op 20 augustus zijn aftreden bekend en schreef vervroegde verkiezingen uit. Met de nieuwe verkiezingen wil Tsipras afrekenen met de rebellen binnen zijn eigen partij.
De premier kreeg veel kritiek binnen zijn regeringspartij Syriza nadat het parlement akkoord ging met nieuwe noodsteun. Griekenland krijgt opnieuw miljarden aan steun van de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. In ruil daarvoor moet het land opnieuw harde bezuinigen doorvoeren. Een deel van de Syriza-leden is het daar niet mee eens.
In één van de eerste peilingen voor de vervroegde gaat Syriza aan de leiding, dat meldt de Griekse krant Efimerida Ton Syntakton. Uit een steekproef onder duizend Grieken blijkt dat 23 procent van de kiezers stemt op Syriza. De conservatieve oppositiepartij Nea Dimokratia kan rekenen op 19,5 procent van de stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn.
De nieuwe linkse partij Eenheid van het Volk van afgesplitste Syriza-parlementariërs kan rekenen op 3,5 procent van de stemmen in de peiling. De Onafhankelijke Grieken, coalitiepartner van Tsipras, zou met 2 procent de kiesdrempel niet halen. Het grootste deel (25,5 procent) van de Grieken weet nog niet op wie ze gaan stemmen.
Politiek, financieel en economisch is Griekenland een chaos. Grieks woord, onze erfenis. Eerst politieke eenduidigheid, stabiliteit en van daaruit financiën herstellen en economie bevorderen. Niet alles tegelijk, dat handhaaft de chaos.
Waarom hoor ik niets over de macht van het Griekse leger? Is de tijd van het kolonelsregime, de junta, nu al weer vergeten? Of is de krijgsmacht, net als in Nederland, wegbezuinigd?
Nee, liever geen junta natuurlijk, maar militair ingrijpen in deze situatie is denkbaar, niet wenselijk.
Het vormen van een nieuwe regering zal dus lastig worden.
Toch begrijp ik de nieuwe verkiezingen.
Vriendelijke groet,
[…] Overgangsregering benoemd, Syriza leidt in poll […]