Overgangsregering benoemd, Syriza leidt in poll

8664374-vector-illustration-of-vote-poll-ballot-box-for-greece-greek-electionsInterim-premier Vasiliki Thanou heeft haar overgangskabinet benoemd. Op de belangrijkste plaatsen in het demissionaire kabinet zitten nu deskundigen die het vertrouwen hebben van de meeste partijen. Thanou is president van het Hooggerechtshof in Athene en werd gisteren beëdigd als waarnemend minister-president.

Giorgos Chouliarakis, die al geruime tijd bij de onderhandelingen met de internationale geldschieters van het land is betrokken, wordt de tijdelijke minister van Financiën.

Minister van Buitenlandse Zaken is de 87-jarige Petros Molyviatis, een doorgewinterde diplomaat. De overgangsregering moet het land gaan leiden tot de verkiezingen op 20 september.

Premier Alexis Tsipras maakte op 20 augustus zijn aftreden bekend en schreef vervroegde verkiezingen uit. Met de nieuwe verkiezingen wil Tsipras afrekenen met de rebellen binnen zijn eigen partij.

De premier kreeg veel kritiek binnen zijn regeringspartij Syriza nadat het parlement akkoord ging met nieuwe noodsteun. Griekenland krijgt opnieuw miljarden aan steun van de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. In ruil daarvoor moet het land opnieuw harde bezuinigen doorvoeren. Een deel van de Syriza-leden is het daar niet mee eens.

In één van de eerste peilingen voor de vervroegde gaat Syriza aan de leiding, dat meldt de Griekse krant Efimerida Ton SyntaktonUit een steekproef onder duizend Grieken blijkt dat 23 procent van de kiezers stemt op Syriza. De conservatieve oppositiepartij Nea Dimokratia kan rekenen op 19,5 procent van de stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn.

De nieuwe linkse partij Eenheid van het Volk van afgesplitste Syriza-parlementariërs kan rekenen op 3,5 procent van de stemmen in de peiling. De Onafhankelijke Grieken, coalitiepartner van Tsipras, zou met 2 procent de kiesdrempel niet halen. Het grootste deel (25,5 procent) van de Grieken weet nog niet op wie ze gaan stemmen.

3 Responses to Overgangsregering benoemd, Syriza leidt in poll

 1. Martijn schreef:

  Politiek, financieel en economisch is Griekenland een chaos. Grieks woord, onze erfenis. Eerst politieke eenduidigheid, stabiliteit en van daaruit financiën herstellen en economie bevorderen. Niet alles tegelijk, dat handhaaft de chaos.
  Waarom hoor ik niets over de macht van het Griekse leger? Is de tijd van het kolonelsregime, de junta, nu al weer vergeten? Of is de krijgsmacht, net als in Nederland, wegbezuinigd?
  Nee, liever geen junta natuurlijk, maar militair ingrijpen in deze situatie is denkbaar, niet wenselijk.

 2. Rob Alberts schreef:

  Het vormen van een nieuwe regering zal dus lastig worden.
  Toch begrijp ik de nieuwe verkiezingen.

  Vriendelijke groet,

 3. […] Overgangsregering benoemd, Syriza leidt in poll […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: