Resten Myceens paleis ontdekt bij Sparta

opgraving_myceenspaleisArcheologen hebben in het zuiden van de Peloponessos ruïnes ontdekt van een paleis uit de Myceense beschaving. Het Griekse ministerie van Cultuur heeft dat bekend gemaakt.  De vondst is het resultaat van archeologische opgravingen in Xirokambi, een dorp in de buurt van Sparta, die in 2009 begonnen.

Het paleis had tien stenen kamers en werd waarschijnlijk gebouwd in de 16e of 17e eeuw voor Christus. Volgens de archeologen is het paleis mogelijk verwoest door een brand. De onderzoekers vonden ook beeldjes van klei, een kopje versierd met een stierenkop, zwaarden en fragmenten van muurschilderingen.

In en rond het paleis vonden de onderzoekers kleitabletten met belangrijke inscripties in het Lineair B-schrift. De inscripties verwijzen naar religieuze ceremonieën en plaatsnamen. Het Lineair B-schrift is een archaïsche schrijfwijze van het Oud-Grieks en een van de oudste Europese schriften. De oudste sporen van het schrift – die dateren uit ongeveer 1375  voor Christus – werden gevonden op Kreta. Pas in 1952 werd het Lineair B-schrift ontcijferd.

Volgens het ministerie van Cultuur zal de ontdekking meer inzicht geven in de ‘politieke, economische en maatschappelijke geschiedenis van de regio’ en zorgen voor ‘nieuwe informatie over het geloof en de taal van het Myceense volk’.

De Myceense beschaving is een van de belangrijkste beschavingen van het oude Griekenland. De belangrijkste site van de Myceense beschaving bevindt zich in het noorden van de Peloponnesos: de vesting Mycene, met de Leeuwenpoort en het graf van Atreus.

2 Responses to Resten Myceens paleis ontdekt bij Sparta

  1. Martijn schreef:

    Prachtig artikel. Maar niet te veel ruchtbaarheid aan geven. Als IS vanuit hun kalifaat verder oprukt, God verhoede, valt dit soort oudheden direct ten prooi aan hun barbarij.

  2. […] Resten Myceens paleis ontdekt bij Sparta […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: