Opperrechter Thanou tijdelijk premier

Vassiliki_ThanouPresident Prokopis Pavlopoulos heeft Vassiliki Thanou-Christophilou aangesteld als tijdelijke premier van Griekenland. Thanou is president van het Hooggerechtshof in Athene en neemt waar tot de verkiezingen op 20 september.

De 65-jarige Thanou wordt later vandaag beëdigd en zal een interim-regering samenstellen die het land moet voorbereiden op de vervroegde verkiezingen. Ze wordt de eerste vrouwelijke premier van Griekenland. Het is nog niet bekend wie de ministers in haar ploeg worden.

Premier Alexis Tsipras kondigde vorige week het ontslag van zijn regering aan en schreef nieuwe verkiezingen uit. Volgens de Griekse grondwe wordt de hoogste rechter dan aangewezen als waarnemend minister-president. De conservatieve oppositieleider Vangelis Meimarakis (Nea Dimokratia) probeerde nog wel om een nieuwe coalitie te vormen, maar slaagde daar niet in.

Tsipras zei de ‘morele plicht te voelen’ om de door hem gemaakte afspraken met Europa over bezuinigingen in ruil voor steun opnieuw voor te leggen aan het Griekse volk. Hij hoopt op een betere verkiezingsuitslag en een sterk mandaat van de bevolking om de door de EU geëiste hervormingen door te voeren.

Binnen zijn coalitie was er veel verzet tegen de afspraken die de premier maakte met de internationale geldschieters. Alleen dankzij de oppositie kreeg Tsipras de plannen door het parlement. Uit onvrede over de politieke koers van Syriza stapten 25 parlementariërs uit de partij om als de nieuwe partij Eenheid van het Volk verder te gaan.

2 Responses to Opperrechter Thanou tijdelijk premier

  1. […] hebben van de meeste partijen. Thanou is president van het Hooggerechtshof in Athene en werd gisteren beëdigd als waarnemend […]

  2. […] Opperrechter Thanou tijdelijk premier […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: