Vangelis Meimarakis, leider van de grootste oppositiepartij Nea Dimokratia, gaat niet proberen om een nieuwe Griekse regering te vormen. Hij noemde het vinden van een coalitiepartner ‘een kansloze missie’ en gaf het mandaat terug aan president Pavlopoulos.
De oppositieleider mocht proberen een nieuwe regering te vormen nadat premier Tsipras vorige week zijn ontslag indiende. Meimarakis wilde op deze manier nieuwe verkiezingen omzeilen en was bereid om daarvoor ver te gaan. Hij sloot een eventuele samenwerking met de extreemrechtse Gouden Dageraad niet uit.
Nu Meimarakis er niet in is geslaagd om een nieuwe regering te vormen, mag Panayiotis Lafazanis een poging wagen. Lafazanis is de leider van Eenheid van het Volk, dat zich vorige week afscheidde van regringspartij Syriza. Eenheid van het Volk is met 25 parlementsleden meteen de derde partij van Griekenland. De datum die wordt genoemd is 20 september.
Het is niet de verwachting dat Lafazanis er wel in zal slagen om verkiezingen af te wenden. Ook de andere oppositieleiders zal het waarschijnlijk niet lukken. De Grieken zullen daarom volgende maand weer naar de stembus moeten.
Premier Tsipras maakte vorige week zijn aftreden bekend en kondigde nieuwe verkiezingen aan. Hij zet de ‘morele plicht te voelen’ om de door hem gemaakte afspraken met Europa opnieuw voor te leggen aan het Griekse volk.
Om aanspraak te kunnen maken op de steun van de internationale geldschieters moet Tsipras forse bezuinigingen en hervormingen doorvoeren. Binnen zijn Syriza bestaat daar veel verzet tegen: 25 parlementariërs stapten daarom uit de partij en gingen verder als Eenheid van het Volk.
De nieuwe verkiezingen begrijp ik wel.
Of er daarna een regering met een duidelijke meerderheid te vormen is?
Het blijft spannend.
Bezorgde groet,
Wat een vertoning. Wat een circus. Er zullen nog vele referenda en verkiezingen volgen. Schip zonder roer. In de scheepvaart betekent dat stranden en vergaan.
Arme Griekse bevolking.
[…] Premier Alexis Tsipras kondigde vorige week het ontslag van zijn regering aan en schreef nieuwe verkiezingen uit. Volgens de Griekse grondwe wordt de hoogste rechter dan aangewezen als waarnemend minister-president. De conservatieve oppositieleider Vangelis Meimarakis (Nea Dimokratia) probeerde nog wel om een nieuwe coalitie te vormen, maar slaagde daar niet in. […]
[…] Oppositieleider Meimarakis ziet af van formatiepoging […]