Alternatieve valuta in opmars in Griekenland

tijd_is_geldEen Grexit is voorlopig van de baan, maar toch kiest een groeiende groep Grieken voor alternatieve betaalmethoden. Dat zegt het Omikron Project, een Atheense organisatie die de andere kant van de Griekse crisis wil laten zien.

Het aantal alternatieve betaalmiddelen begon te groeien in 2009, toen Griekenland voor het eerst te maken kreeg met betalingsproblemen. In twee jaar tijd is het aantal lokale valuta’s en ruilsystemen meer dan verdubbeld. Inmiddels bestaan er ruim tachtig alternatieve betaalmiddelen. De valuta’s zijn een alternatief en geen vervanging voor de euro.

De TEM (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα, Lokale Alternatieve Eenheid) is een van deze alternatieven. De valuta werd in 2010 bedacht en ingevoerd door een groep inwoners van de havenstad Volos. Eén TEM staat gelijk aan één euro en deelnemers moeten er een speciale  online bankrekening voor openen. Inmiddels maken er bijna duizend mensen gebruik van de TEM.

Andere alternatieven voor de euro zijn bijvoorbeeld de geldloze bank ATX (Athens Time Exchange) in Athene, waar alleen tijd als betaalmiddel wordt geaccepteerd. Deelnemers worden niet uitbetaald in geld, maar in de tijd die ze kwijt waren aan het verlenen van een dienst. In Chania op Kreta kunnen inwoners iedere zondag op de markt betalen met hun eigen munt, de ‘monada’.

Het betaalsysteem ‘Ovolos’ (met een eigen munt, ruilhandelsysteem en tijdbank) werd in 2009 bedacht door een groep ondernemers in Patras en heeft inmiddels duizenden gebruikers in heel Griekenland. De naam is afgeleid van een oude Griekse munt.

Reportage over het gebruik van de TEM in Volos (2012)

5 Responses to Alternatieve valuta in opmars in Griekenland

 1. Alex schreef:

  Als het om ontduiken van de belasting gaat worden Grieken ineens heel creatief.

 2. Rob Alberts schreef:

  Ik zie deze systemen niet zo zeer als belasting ontduiken.
  Overal op de wereld zijn er deze lokale support systemen.

  Vriendelijke groet,

  • Alex schreef:

   Dus je vindt dit goed? Dit systeem is opgezet door ondernemers en dat is niet gebeurt uit hobbyisme. Het doel van dit systeem is juist om een circuit op te zetten waarover geen belasting betaald wordt. Belastingontwijking is een van de hoofdoorzaken voor de huidige situatie in Griekenland.

   • Alice schreef:

    Ook ik moet het met Rob Alberts eens zijn en dit is absoluut niet bedoeld om belasting te ontduiken. Ik kan dit soort alternatieven om te overleven alleen maar toejuichen.

 3. […] Alternatieve valuta in opmars in Griekenland […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: