Minister van Energie Panos Skourletis zou het logisch vinden als er in het parlement een stemming wordt gehouden over het voortbestaan van de regering. Volgens Skourletis ligt het voor de hand dat ‘een dergelijke stap volgt na de diepe wonden die er in Syriza zijn geslagen’.
Binnen regeringspartij Syriza bestaat al een tijd grote verdeeldheid over de koers die premier Tsipras vaart. Vorige week stemde het Griekse parlement in met het principeakkoord over 86 miljard aan noodsteun, maar van de 149 leden van Syriza stemden er 36 tegen. Ook bij een eerdere stemming in het parlement was er een fors aantal dissidenten binnen de partij.
De radicale linkervleugel van Syriza vindt dat Tsipras zijn verkiezingsbeloften heeft gebroken omdat hij akkoord is gegaan met de voorwaarden van de internationale geldschieters voor een derde steunpakket. De dissidenten binnen Syriza zouden zelfs nadenken over een afsplitsing van de partij.
Volgens Skourletis heeft de premier nu geen andere keus dan om een vertrouwensstemming te vragen. Ook Syriza-Europarlementariër Dimitrios Papadimoulis noemt een vertrouwensstemming ‘erg waarschijnlijk’. Als Tsipras die stemming verliest, bestaat de kans dat er nieuwe verkiezingen komen.
Minister van Volksgezondheid Panagiotis Kouroublis zegt dat nieuwe verkiezingen nodig zijn om de politieke stabiliteit in Griekenland te herstellen. “Verkiezingen zijn niet de beste optie. Maar om de economie weer te laten groeien is politieke stabiliteit nodig”, zei Kouroublis op de tv-zender Skai. “Zo’n zwaar programma met pijnlijke maatregelen kun je niet uitvoeren zonder mandaat.”
Of hij het vertrouwen vraagt aan het parlement beslist Tsipras waarschijnlijk na 20 augustus. Dan heeft Griekenland als het goed is de eerste tranche van het derde steunpakket ontvangen en ruim drie miljard euro afbetaald aan de Europese Centrale Bank.
Oppositiepartijen Nea Dimokratia, Pasok en To Potami hebben al laten weten dat ze Tsipras niet zullen steunen bij een vertrouwensstemming. Deze partijen steunden de premier wel bij de stemming over het nieuwe hulpprogramma.
Griekenland zal zelf uit de problemen moeten komen. Niet opgelegd of bepaald door EU, IMF en ECB. Heilloze weg die al te lang bewandeld is. Grieken zijn goed in staat om hun zaken te regelen. Misschien anders dan wij in NW Europa gewend zijn. Dit cultuurverschil wordt door Brussel hardnekkig genegeerd en mag van Brussel niet meer bestaan.
Lieve Grieken, kies voor jullie eigen land en cultuur en voer de drachme maar weer in. Die is niet gebonden aan die vermaledijde Euro en geeft jullie de mogelijkheid om jullie munt aan te passen aan jullie economische situatie. Zonder EU rompslomp en malheur.
Martijn Wisman
[…] ‘Vertrouwensstemming is logische stap’ […]