Vluchtelingen van Kos overgebracht naar Athene

kos_vluchtelingen2Ruim 1300 vluchtelingen zijn per schip van Kos naar Athene gebracht. Het moet de gespannen situatie op het eiland enigszins verlichten.

Vanaf andere eilanden worden nog eens 600 vluchtelingen naar de Griekse hoofdstad gestuurd. De Griekse overheid zegt uit alle macht te proberen documenten voor de vluchtelingen te regelen, zodat ze verder Europa in kunnen reizen.

Op Kos verblijven momenteel ongeveer 7000 vluchtelingen. Faciliteiten om de migranten op te vangen zijn er nauwelijks, net als sanitaire voorzieningen Velen slapen in de open lucht. Het eiland kan de toestroom van honderden migranten per dag niet aan.

Gisteren stuurde Athene een passagiersschip naar Kos, dat als tijdelijk onderkomen voor de vluchtelingen moet dienen. Op het schip kunnen 2000 tot 2500 migranten worden gehuisvest en verzorgd. Volgens minister Alekos Flambouraris worden de migranten er ook geregistreerd.

De politie op Kos sloot de nacht ervoor meer dan duizend vluchtelingen op in een stadion. Dat meldde de Britse krant The Guadian. Eerder deze week ontstonden er opstootjes tussen migranten die in de rij stonden om geregistreerd te worden.

Een woordvoerster van Artsen zonder Grenzen uitte in The Guardian kritiek op de Grieken. “Het is de eerste keer dat we dit in Griekenland zien, mensen die opgesloten worden in een stadion en bewaakt worden door de oproerpolitie. We hebben het hier over moeders met kinderen en ouderen. Ze zitten daar opgesloten, nadat ze lang in de volle zon hebben doorgebracht.”

6 Responses to Vluchtelingen van Kos overgebracht naar Athene

 1. ronnydeemobile schreef:

  Artsen zonder grenzen doen over het algemeen goed werk. Maar het is makkelijker kritiek te geven. Ik stel voor dat artsen zonder grenzen ook eens moeten kijken naar de asieleisers. Het zijn diverse groepen die hun oorlog naar Europa brengen. Niemand hedft ze gevraagd om hierheen te komen. Ze denken in een luilekkerland terecht te komen. Ze ontvluchten de oorlog? Niet dus, dan hadden ze wel in Turkije gebleven. In het westen is alles gratis… Behalve voor de westerlingen zelf. Het zijn meeztal gwoon gelukzoekers en avonturiers. Helaas is het zo dat de mensen die echt hulp nodig hebben daar nog zitten, die hebben geen duizenden euro’s om hieheen te komen.

 2. Rob Alberts schreef:

  Ook mijn gedachte: het is zo makkelijk om kritiek te geven.

  Bezorgde groet,

 3. Afke Toren schreef:

  Ik vind dat Artsen zonder Grenzen geen kritiek kunnen leveren op een land wat zelf niets heeft en toch zijn best doet.Laten ze Brussel er op aanspreken…dit is wel erg makkelijk scoren.

  Ik vind dat Europa nu echt structur
  eel iets moet doen…het is een onmenselijk beleid…Zolang het ze geen geld oplevert staan de politici gewoon toe te kijken..Schandalig…Laten we er aan denken ..als we weer mogen stemmen!!!

 4. Martijn schreef:

  Arm en lief Griekenland. Altijd gastvrij, openhartig. Maar nu overspoeld door “vluchtelingen”. Niet om gevraagd, neen, zij landen onuitgenodigd op de Griekse eilanden. EU/Brussel kijkt weg, probleem voor de Grieken. Griekenland al tijden in crisis, doet haar barmhartige best, zoals Grieken dat altijd hebben gedaan.
  Arm en lief Griekenland. Voorbeeld voor EU/Brussel.

 5. Martijn schreef:

  Artsen zonder Grenzen (AZG) zou moeten inbinden met haar kritiek op Griekenland.
  “Mensen opgesloten in stadion en bewaakt door oproerpolitie”. Wat een populistische en suggestieve berichtgeving van deze artsen organisatie.
  Gek hè, deze maatregelen, als er “opstootjes ontstaan TUSSEN MIGRANTEN”, aangevuld met de AZG mededeling: ” We hebben het hier over moeders met kinderen en ouderen”. Jaja, die verzorgen opstootjes.
  Voorts krijgen de migranten, enkele duizenden, een gratis overtocht van Kos naar Athene.
  En die volle, niet te harden zon in dat stadion van Kos waren die migranten toch allang gewend in hun land van herkomst?
  Arm en lief Griekenland, ik voel met u mee.

 6. […] Vluchtelingen van Kos overgebracht naar Athene […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: