Opstootjes tussen vluchtelingen op Kos

kos_migranten_opstootEen poging om 1500 vluchtelingen op Kos te registreren in een stadion, is uitgelopen op een vechtpartij. Dat meldt persbureau AP.

In de drukke wachtrij voor het stadion braken opstootjes uit tussen de migranten. Een handvol beschikbare Griekse agenten probeerde de orde te herstellen. Zij bespoten de vluchtelingen met brandblussers en gebruikten hun wapenstok.

Honderden vluchtelingen blokkeerden de belangrijkste kustweg van eiland met een sit-in en riepen leuzen als “we willen papieren, we willen eten”. Ze willen een snelle registratie door de lokale autoriteiten, want zonder papieren kunnen ze niet verder Europa in reizen.

Nu vormen de vluchtelingen dagelijks lange rijen op door de lokale autoriteiten aangewezen plekken. De Griekse politie gaat regelmatig hardhandig te werk om de orde te bewaken. Gisteren circuleerde een foto op Twitter waar een agent met een mes in zijn hand een vluchteling een klap in zijn gezicht geeft. De agent werd voorlopig geschorst.

Griekenland worstelt met de grote toestroom van vluchtelingen. Iedere dag komen er honderden migranten aan op de eilanden. De meesten komen uit Syrië en Afghanistan en hebben in kleine bootjes de oversteek gemaakt vanaf Turkije. In de eerste zeven maanden van dit jaar arriveerden minstens 124.000 vluchtelingen op de eilanden in de Egeïsche Zee. Dit is 750 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, aldus VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Faciliteiten om de vluchtelingen op te vangen zijn er bijna niet, net als sanitaire voorzieningen. Vrijwilligers delen eten, drinkwater en kleding uit, hulpverleners zijn er nauwelijks. Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, uitte haar bezorgdheid in de Volkskrant. Ceelen wijst op het risico van besmettelijke ziekten, door de slechte hygiëne en trage registratie. “De Griekse eilanden hebben adequate opvang nodig, want dit is een recept voor meer ellende en agressie.”

De burgemeester van Kos heeft nogmaals de noodklok geluid over de situatie op het eiland. In een bericht aan de regering noemde hij de toestand ‘onhoudbaar’ en verzocht hij om versterking van de politie. Kos, dat ongeveer 40.000 inwoners heeft, herbergt nu zo’n 7000 vluchtelingen. De meesten zijn afkomstig uit Syrië,

Premier Alexis Tsipras wil dat Europa in actie komt en heeft om hulp gevraagd. “Griekenland beleeft een crisis in een crisis. We doen wat we kunnen om deze mensen menselijk te behandelen”, zei hij vorige week.

4 Responses to Opstootjes tussen vluchtelingen op Kos

  1. Rob Alberts schreef:

    Het afhandelen van de Griekse schulden heeft in Europa een grotere prioriteit dan tot een oplossing voor de vluchtelingen te komen.

    Bezorgde groet,

  2. […] duizend vluchtelingen op in een stadion. Dat meldde de Britse krant The Guadian. Eerder deze week ontstonden er opstootjes tussen migranten die in de rij stonden om geregistreerd te […]

  3. […] Opstootjes tussen vluchtelingen op Kos […]

  4. […] Ook andere Griekse eilanden in de Egeïsche Zee hebben te kampen met een grote toestroom van vluchtelingen die met bootjes de oversteek uit Turkije wagen. Faciliteiten om de vluchtelingen op te vangen zijn er bijna niet. Vorige maand liep op Kos een poging om 1500 vluchtelingen te registreren in een stadion uit op een vechtpartij. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: