De Griekse schuldencrisis heeft Duitsland geen windeieren gelegd. Sinds 2010 heeft de Duitse overheid 100 miljard euro (ruim drie procent van het totale bbp) uitgespaard.
Dat hebben economen van het Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung in Halle (IWH) becijferd. Zij bekeken de evolutie van de rente tussen 1 oktober vorig jaar en half juli dit jaar.
Hoe groter de vraag naar overheidsobligaties wordt, hoe minder rente de overheid moet betalen. De langetermijnrente is zelfs een paar keer in het rood gegaan, wat betekent dat beleggers rente moeten betalen om geld te lenen van de Duitse overheid.
Omdat beleggers hun toevlucht zochten in veilige Duitse obligaties, zijn voor Duitsland de kosten om te lenen tussen 2010 en 2015 drastisch gedaald. Bij iedere dreigende Grexit ging het rendement op Duitse obligaties omlaag, bij goed nieuws uit Griekenland steeg het rendement weer.
Zelfs als Griekenland zijn schulden niet kan terugbetalen, profiteert Duitsland. De schade zou dan 90 miljard euro zijn (inclusief het geld van het derde steunpakket) en dat is minder dan het voordeel dat de afgelopen vijf jaar werd behaald.
Niet alleen de Duitsers profiteren van de Griekse crisis. Ook de VS, Nederland en Frankrijk hebben er volgens het IWH-rapport geld aan overgehouden, maar wel in mindere mate.
Schandalig!
Bezorgde groet,
Meer dan schandalig
Volledig begrijpelijk dat Duitsland en Nederland hierdoor rentekosten besparen; risicomijdend geld stroomt naar de grootste zekerheid.
Dit toont nog eens de solidariteit van de noordelijke landen: als Giekenland failliet zou gaan zouden ze nog veel meer besparen op rentekosten. Door Griekenland te helpen lopen Duitsland en Nederland én groot financieel risico én ze moeten meer rente betalen.
[…] ‘Griekse crisis leverde Duitsland 100 miljard euro op’ […]