Ruim 50.000 vluchtelingen onderschept in juli

bootvluchtGriekenland heeft alleen al in juli van dit jaar 54.899 vluchtelingen onderschept op de Egeïsche Zee. Ook werden er 47 mensensmokkelaars opgepakt. Dat maakte de Griekse kustwacht bekend.

Frontex, het agentschap dat de buitengrenzen van Europa bewaakt, houdt een iets lager aantal aan en meldt dat Griekenland vorige maand 49.550 migranten heeft onderschept. Dat is meer dan in heel 2014, toen Griekenland 41.700 migranten onderschepte.

Griekenland heeft inmiddels Italië afgelost als geliefde bestemming voor mensensmokkelaars. In de eerste zes maanden van 2015 arriveerden 124.000 vluchtelingen in Griekenland, voornamelijk op Lesbos, Chios, Kos en Samos. Ongeveer een derde van hen is afkomstig uit Syrië. De overige vluchtelingen komen bijna allemaal uit Irak en Afghanistan.

Premier Alexis Tsipras wil dat Europa in actie komt en heeft om hulp gevraagd. “Griekenland beleeft een crisis in een crisis. We doen wat we kunnen om deze mensen menselijk te behandelen”, zei hij. “Nu is het moment om te zien of de EU de unie van solidariteit is of een unie waarin iedereen zijn grenzen probeert te beschermen”, aldus Tsipras na een spoedberaad met zijn regering over de kwestie.

Directeur Europa van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, Vincent Cochetel, noemde de situatie in Griekenland ‘absoluut schandelijk’. “Er is onvoldoende water, sanitaire voorzieningen, voedselhulp. Op de meeste van de eilanden is geen opvangcapaciteit”, zei hij.

Cochetel vindt dat Griekenland zelf meer moet ondernemen, door bijvoorbeeld leegstaande kazernes te gebruiken voor opvang van de vluchtelingen. Er moet ook dringend één centrale dienst komen die zich met de vluchtelingen bezighoudt. Daarnaast moeten ook de andere Europese landen meer doen om Griekenland te helpen. “De financiële hulp uit Europa is te zwak en komt te laat”, aldus Cochetel.

8 Responses to Ruim 50.000 vluchtelingen onderschept in juli

 1. Rob Albertsr schreef:

  En ook hier zal Europa zich weer van haar slechtste kant laten zien …..

  Bezorgde groet,

 2. L. De Kind schreef:

  Volgens mij is Europa helemaal niet solidair. De Griekse bevolking die het zelf heel heel moeilijk heeft helpt nog mensen in nood. Daar kan heel Europa nog heel veel van leren.

 3. Martijn schreef:

  Groot respect voor Griekenland en Italië met de pogingen om de gigantische hoeveelheid binnenkomende vluchtelingen op te vangen.
  Schandelijke houding van de EU om dit probleem bij deze opvanglanden te laten liggen.
  De EU blijkt wederom een papieren tijger, nee, een tandeloze huiskat. Alleen miauwen en verder de kop omdraaien, wegkijken.
  Vooral Frankrijk, EU dictator, is hier meester in, ook in eigen land met de vluchtelingen-misère in Calais.
  De EU graaft haar eigen graf, in hoog tempo.

 4. Martijn schreef:

  Waarom is er geen vluchtelingenstroom uit geheel Europa naar het Midden Oosten? Als die er zou zijn heten het toeristen. Hun religie is niet welkom, de personen met hun geld wel.

 5. […] Ruim 50.000 vluchtelingen onderschept in juli […]

 6. […] bootjes de oversteek gemaakt vanaf Turkije. In de eerste zeven maanden van dit jaar arriveerden minstens 124.000 vluchtelingen op de eilanden in de Egeïsche Zee. Dit is 750 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, […]

 7. […] jaar kwamen er meer dan 130.000 vluchtelingen aan in Griekenland.  Asiel aanvragen in Griekenland willen de meesten niet. Als ze de juiste […]

 8. […] jaar kwamen er meer dan 130.000 vluchtelingen aan in Griekenland.  Asiel aanvragen in Griekenland willen de meesten niet. Als ze de juiste […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: