Tsipras wil partijreferendum over politieke koers

Geen Alexis_tsipras2Premier Alexis Tsipras heeft voorgesteld om binnen zijn verdeelde Syriza-partij een referendum te houden over zijn politieke koers. Hij zei dat bij een bijeenkomst van het centraal comité van Syriza.

Het Linkse Platform, de radicale linkervleugel van Syriza, heeft felle kritiek op Tsipras vanwege zijn beslissing om akkoord te gaan met de voorwaarden van de internationale geldschieters voor een derde steunpakket. Zij verwijten Tsipras dat hij heeft gebroken met de verkiezingsbeloften die hem in januari aan de macht brachten: geen bezuinigingen meer en pijnlijke maatregelen terugdraaien.

Bij de stemming in het parlement  waren er 38 dissidenten binnen Syriza: 32  van hen stemden ‘nee’, zes onthielden zich van stemming. De ‘dwarsliggers’  die tegen het hervormingsakkoord stemden, werden door Tsipras uit het kabinet gezet.

Om de verschillende kampen binnen zijn partij dichter bij elkaar te brengen, wil Tsipras nu een partijcongres houden. Daar moet dan worden gestemd over de vraag of er een alternatief was voor het akkoord met de geldschieters.

Het congres zou in september moeten worden gehouden. Maar als de linkervleugel van Syriza dat te laat vindt, is het volgens de premier ook een optie om op 2 augustus te stemmen over de politieke koers van de partij.

3 Responses to Tsipras wil partijreferendum over politieke koers

  1. afke toren schreef:

    He is a real democraat and i support him!

  2. […] Tsipras wil partijreferendum over politieke koers […]

  3. […] aantal dissidenten binnen regeringspartij Syriza is toegenomen. Van de 64 ‘nee’-stemmers waren er 31 lid […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: