Varoufakis aangeklaagd wegens ‘hoogverraad’

varoufakisEen advocaat, een burgemeester en een groep conservatieve parlementariërs hebben een aanklacht ingediend tegen voormalig minister van Financiën Yanis Varoufakis. Dat meldt de Griekse krant Kathimerini.

Varoufakis is als parlementslid onschendbaar, maar het Griekse Hooggerechtshof heeft het parlement gevraagd die onschendbaarheid op te heffen. Daarvoor is nu een onderzoekscomité opgericht.

Volgens een van de aanklagers, advocaat Panayiotis Giannopoulos, heeft Varoufakis Griekenland in gevaar gebracht met zijn plannen voor een parallel betaalsysteem. Giannopoulos beschuldigt de ex-minister ook van hoogverraad vanwege de manier waarop hij met de schuldeisers onderhandelde. Varoufakis zou aangestuurd hebben op een Gexit.

Apostolos Gletsos, burgemeester van de gemeente Stylida in Centraal-Griekenland, acteur en leider van de Teleia-partij, beschuldigt Varoufakis van ‘uitzonderlijk vijandig gedrag’. Gletsos vindt dat door de handelwijze van Varoufakis de Griekse staat risico heeft gelopen op represailles van de andere eurolanden.

Deze week onthulde Kathimerini dat Varoufakis in het geheim werkte aan een paralllel betaalsysteem dat in werking moest treden als het huidige financiële stelsel zou imploderen door de financiële crisis. Hij deed dat in opdracht van premier Tsipras. Ook zou Varoufakis opdracht hebben gegeven om de computersystemen van de Griekse belastingdienst te kraken.

Varoufakis noemde in de Britse krant The Telegraph  en op zijn weblog de aanklachten ‘een politieke moord op hem en de regering van premier Tsipras’. “Het is een poging om de eerste vijf maanden van deze regeringsperiode te vernietigen”, aldus de oud-minister, die zegt dat hij binnen de wetten van het land heeft gehandeld om Griekenland in de eurozone te houden.’

Advertenties

2 Responses to Varoufakis aangeklaagd wegens ‘hoogverraad’

  1. […] dreigt voor de rechter gedaagd te worden vanwege zijn rol bij de ontwikkeling van een parallel betaalsysteem. Het Griekse Hooggerechtshof […]

  2. […] Varoufakis aangeklaagd wegens ‘hoogverraad’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: