Varoufakis werkte aan parallel betalingssysteem

euro munten

Ex-minister van Financiën Yanis Varoufakis werkte in het geheim aan een plan voor een parallel betalingssysteem. Dat schrijft de Griekse krant Kathimerini.

De krant baseert zich op een uitgelekt telefoongesprek van 16 juli waarin Varoufakis zijn plan uitlegt aan investeerders. Het gesprek is online gezet door de Britse denktank Official Monetary and Financial Institutions Forum (Omfif).

In het gesprek zegt Varoufakis dat er in een klein team werd gewerkt aan de ontwikkeling van een parallel betalingssysteem waarmee de euro ‘met één druk op de knop’ overgezet kan worden naar de drachme. Ook zegt hij toestemming te hebben gegeven om de Griekse belastingdienst te hacken en informatie te kopiëren. Een vertrek uit de eurozone was nooit de bedoeling volgens de voormalig minister.

Varoufakis zou een ICT-expert hebben ingehuurd om in te breken op het het systeem van de belastingdienst en gegevens van Griekse belastingplichtigen – de zogenaamde AFM-codes – te kopiëren. Die codes moesten worden gekoppeld aan geheime reserverekeningen. Deze rekeningen zouden worden geopend als de Griekse banken moesten sluiten omdat de ECB geen noodkredieten meer verstrekt.

Met de ‘nieuwe’ rekeningen zouden Grieken betalingen aan de overheid en derden kunnen doen. Uiteindelijk had het systeem kunnen uitgroeien tot een parallel banksysteem.  Zover kwam het niet, omdat de ICT-expert het systeem van de fiscus niet kon kraken. Op Twitter ontkent Varoufakis dat hij de belastingnummers van de Griekse burgers wilde ‘kapen’. “Ik ben onder de indruk van de verbeelding van mijn lasteraars”, schrijft hij.

Volgens het uitgelekte telefoongesprek gaf de huidige premier Alexis Tsipras in december vorig jaar – dus voor hij met Syriza de verkiezingen won – toestemming voor het ontwikkelen van een schaduwsysteem.  Volgens Varoufakis realiseerde Tsipras zich op een gegeven dat het creëren van een parallel systeem toch te gecompliceerd was. “Ik weet niet precies wanneer hij die beslissing heeft gemaakt, maar ik hoorde het op de avond van het referendum. Dat is de reden dat ik die dag mijn ontslag indiende”, zei Varoufakis in de Daily Telegraph.

Voormalig minister van Energie Panagiotis Lafazanis zou van plan zijn geweest de reserves van de Griekse centrale bank op te nemen om bij een eventuele Grexit de pensioenen en ambtenarensalarissen mee te betalen. Lafazanis, een van de hardliners binnen Syriza, vertelde dit aan de Griekse krant RealNews, aldus persbureau Reuters.

Volgens de Financial Times was Lafazanis zelfs bereid om de gouverneur van de Griekse centrale bank Yannis Stouranaras te arresteren als hij de reserves niet wilde afstaan. Lafazanis noemt deze berichten ‘leugens, fantasie, paniekzaaierij, speculatie en ouderwets anti-communistisch’.

4 Responses to Varoufakis werkte aan parallel betalingssysteem

  1. […] Varoufakis werkte aan parallel betalingssysteem […]

  2. […] week onthulde Kathimerini dat Varoufakis in het geheim werkte aan een paralllel betaalsysteem dat in werking moest treden als het huidige financiële stelsel zou imploderen door de financiële […]

  3. […] ligt onder vuur nadat de Griekse krant Kathimerini onthulde dat hij in het geheim werkte aan ‘Plan B’, een parallel betaalsysteem dat in werking moest treden als het huidige financiële stelsel zou […]

  4. […] Varoufakis werkte aan parallel betalingssysteem […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: