Tsipras vervangt de ‘rebellen’ in zijn kabinet

tsipras3De Griekse ministers en staatssecretarissen die tegen het hervormingsakkoord hebben gestemd, zijn door premier Tsipras uit het kabinet gezet. In totaal werden vijf bewindslieden vervangen.

Minister Panagiotis Lafazanis (Energie) moest zijn plaats afstaan aan Panos Skourletis, één van de trouwste bondgenoten van de premier en tot nu toe minister van Werkgelegenheid. Lafazanis is de leider van het Linkse Platform, de hardliners binnen Syiza.

Staatssecretaris Nadia Valavani van Financiën, die zelf opstapte uit onvrede over het akkoord, werd vervangen door Tryfon Alexiadis. Hij is nu hoofd van de vakbond voor belastinginspecteurs in Athene en Piraeus.

De staatssecretarissen Dimitris Stratoulis (Arbeid) en Kostas Isychos (Defensie) raakten eveneens hun positie kwijt. Pavlos Chaikalis van coalitiepartij Onafhankelijke Grieken is de verrassende opvolger van Stratoulis. Chaikalis is een voormalig acteur en heeft geen bestuurlijke ervaring.  Dimitris Vitsas vervangt Isychos.

Christoforos Vernardakis, assistent-professor bij de vakgroep politieke wetenschappen aan de Aristoteles Universiteit, wordt de nieuwe staatssecretaris van Defensie.

Ook parlementswoordvoerder Gavriil Sakellaridis moest plaats maken. Hij wordt vervangen door Olga Gerovasili.  Parlementsvoorzitter Zoi Konstantopoulou vormt een probleem voor de premier. Zij is ook fel tegen het akkoord met de geldschieters, maar weigert haar plek af te staan.

Minister van Financiën Euklides Tsakalotos, die de vorige week opgestapte Yanis Varoufakis opvolgde, mag blijven. De nieuwe bewindslieden worden waarschijnlijk morgenochtend beëdigd

Na het sluiten van een akkoord met de eurolanden, stuitte Tsipras binnen zijn eigen partij Syriza op veel verzet. Tsipras wordt verweten dat hij heeft gebroken met de verkiezingsbeloften die hem in januari aan de macht brachten: geen bezuinigingen meer en pijnlijke maatregelen terugdraaien.

Bij de stemming in het Griekse parlement stemden 32 van de 149 parlementsleden van Syriza ‘nee’ tegen de deal met de eurolanden, zes onthielden zich van stemming. Door de steun van oppositiepartijen wist Tsipras het euro-akkoord toch met een meerderheid door het parlement te loodsen.

De Griekse minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis suggereerde gisteren dat er in het najaar mogelijk vervroegde verkiezingen zullen komen in Griekenland. Premier Tsipras wees die mogelijkheid van de hand.

5 Responses to Tsipras vervangt de ‘rebellen’ in zijn kabinet

  1. Rob Alberts schreef:

    Ja, het is nog steeds geen rustig vaarwater …..

    Bezorgde groet,

  2. […] Tsipras vervangt de ‘rebellen’ in zijn kabinet […]

  3. […] voorwaarden zorgen voor veel verzet in Griekenland, niet in de laatste plaats binnen regeringspartij Syriza. Een woordvoerder van de partij heeft critici binnen Syriza opgeroepen zich achter de plannen te […]

  4. […] 149 leden van Syriza stemden er 36 tegen. Ook bij een eerdere stemming in het parlement was er een fors aantal dissidenten binnen de […]

  5. […] Syriza uit onvrede over het akkoord dat premier Tsipras sloot met de geldschieters. Isychos moest zijn positie opgeven omdat hij tegen het hervormingsakkoord had gestemd. Beide politici sloten zich daarna aan bij […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: