EU-landen geven fiat voor overbruggingslening

puzzelstuk euroDe 28 EU-landen zijn het eens over een overbruggingskrediet van 7,16 miljard euro voor Griekenland. Het geld zal in twee termijnen worden overgemaakt. Dat maakte de vice-voorzitter van de Europese Commissie, Valdis Dombrovskis, bekend.

Het geld zou op 20 juli in Griekenland kunnen zijn, waardoor het land net op tijd 3,5 miljard euro kan terugbetalen aan de Europese Centrale Bank. Ook heeft Athene een betalingsachterstand van 1,5 miljard bij het IMF. “Deze lening voorkomt een onmiddellijke wanbetaling van Griekenland”, aldus Dombrovskis.

Het overbruggingskrediet is afkomstig uit het EFSM, een door de Europese begroting gedekt mechanisme dat geld ophaalt op de financiële markten en uitleent aan lidstaten in financiële moeilijkheden.

Het gebruik van het EFSM was omstreden bij niet-eurolanden, vooral bij het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië. Zij stelden dat dit potje met geld van alle EU-landen niet mocht worden gebruikt voor het redden van een euroland.

Mocht Griekenland deze lening met een looptijd van drie maanden niet terugbetalen, dan wordt het afgetrokken van toekomstige gelden die het land uit het Europees budget zou krijgen, zei Dombrovskis.

Griekenland heeft uitzicht op een nieuw steunprogramma van 80 – 85 miljard euro aan leningen voor de komende drie jaar. Het kan echter nog weken duren voor de onderhandelingen over dat programma afgerond zijn. Daarom is nu een overbruggingslening verstrekt.

Gisteren verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) de noodsteun die aan Griekse banken kan worden verleend. De nieuwe lening die Griekenland door de eurolanden in het vooruitzicht is gesteld, was daarvoor de aanleiding.

De banken in Griekenland zijn al ruim twee weken dicht, mede doordat de ECB het plafond voor de noodsteun niet verder wilde verhogen. ECB-president Mario Draghi gaf aan dat het plafond voor de steun op verzoek van de Griekse centrale bank met 900 miljoen euro is verhoogd, tot ruim 90 miljard euro.

3 Responses to EU-landen geven fiat voor overbruggingslening

  1. […] EU-landen geven fiat voor overbruggingslening […]

  2. […] werd in Brussel ingestemd met een overbruggingskrediet van ruim zeven miljard euro om Griekenland voorlopig overeind te […]

  3. […] kan er worden onderhandeld over een nieuw pakket noodleningen en wordt Griekenland voorzien van een overbruggingskrediet van 7,2 miljard euro voor de komende […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: