Staatssecretaris van Financiën dient ontslag in

Nadia_ValvaniDe Griekse staatssecretaris van Financiën Nadia Valavani is opgestapt. Ze kan niet leven met ‘de nutteloze maatregelen’ die de Europese schuldeisers Griekenland opleggen.

Valavani geeft zowel haar plaats in het kabinet als haar zetel in het parlement op. “Ik ben niet van plan om te stemmen, wat betekent dat ik niet in deze regering kan blijven.”

“Wat vandaag op tafel ligt, is zo deprimerend en het biedt geen oplossing voor de mensen of voor het land”, schreef Valavani aan premier Alexis Tsipras over de economische koers die de regering zou moeten volgen. In haar ontslagbrief zei ze verder dat ‘de overeenkomst een grafsteen is  voor vele jaren’. “Het zal elk emancipatorisch potentieel tegenhouden. Dit is een vernedering voor onze regering en ons land”, aldus Valvani.

Ook de secretaris-generaal van het ministerie van Financiën, Manos Manousakis, heeft zijn ontslag ingediend uit onvrede over de deal. Nikos Hountis, onderminister van Buitenlandse Zaken, deed twee dagen geleden hetzelfde. Eerder liet ook minister van Defensie Panos Kammenos (van coalitiepartner Onafhankelijke Grieken) weten tegen de plannen van de geldschieters te zijn. Maar hij stapte niet op.

Premier Tsipras ziet het akkoord zelf ook niet zitten. In een uitgebreid tv-interview zei de premier gisteravond dat hij verantwoordelijkheid neemt voor een deal waar hij niet in gelooft. Er was geen alternatief, aldus Tsipras.

Vanavond stemt het Griekse parlement over het akkoord met de schuldeisers. Enkele oppositiepartijen hebben al gezegd de plannen te steunen. Maar er is ook veel kritiek op de premier, met name uit zijn eigen partij.

Panagiotis Lafazanis, minister van Energie en leider van de hardliners binnen Syriza, is één van de mensen die niet zal instemmen met de deal. Verwacht wordt dat ongeveer dertig parlementsleden van Syriza hetzelfde zullen doen.

4 Responses to Staatssecretaris van Financiën dient ontslag in

  1. […] van Financiën Nadia Valavani stapte vandaag op uit onvrede over de gesloten deal, net als de secretaris-generaal van het ministerie van Financiën, Manos […]

  2. […] Nadia Valavani van Financiën, die zelf opstapte uit onvrede over het akkoord, werd vervangen door Tryfon Alexiadis. Hij is nu hoofd van de vakbond voor […]

  3. […] Staatssecretaris van Financiën dient ontslag in […]

  4. […] verliet in juli regeringspartij Syriza uit onvrede over het akkoord dat premier Tsipras sloot met de geldschieters. Isychos moest zijn positie opgeven […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: