Tsipras stemde in met deal om Grexit te voorkomen

Tsipras_tvPremier Alexis Tsipras gelooft niet in het akkoord met de eurogroep waar hij gisteren zijn handtekening onder zette, maar hij zal het toch uitvoeren. Dat zei hij in een interview op de Griekse televisie.

Tsipras zei dat hij met het akkoord heeft ingestemd om een Grexit te voorkomen. “Het is nooit mijn bedoeling geweest het Griekse lidmaatschap van de eurozone op het spel te zetten.”

“Ik neem de verantwoordelijkheid voor alle fouten die ik gemaakt kan hebben. Ik neem de verantwoordelijkheid op me voor een tekst waarin ik niet geloof, maar die ik getekend heb om een ramp voor dit land te voorkomen, een instorting van de banken”, aldus de premier in het gesprek met de ERT.

Het gesloten akkoord noemt de Tsipras in het interview herhaaldelijk ‘slecht en moeilijk’. Een Grexit kan hij nog steeds niet volledig uitsluiten. “Als Griekenland de euro verlaat is dat geen kwestie van toeval, maar het resultaat van een politieke beslissing uit bepaalde kringen.”

Tsipras zou zich tijdens de onderhandelingen in Brussel hebben ingezet om een verdere verlaging van de lonen en pensioenen van de Grieken te voorkomen. Hij meldde echter dat er voor Griekenland ‘geen weg terug is’ en dat de hervormingen door de Europese Unie ‘eenzijdig zijn opgelegd’.

Volgens Tsipras namen de geldschieters ‘een wraakzuchtige houding aan’ na het referendum en de onderhandelingspartners zouden hem hebben verteld dat ‘verkiezingen er niet toe doen in landen die een steunprogramma volgen’.

Hoewel er mensen zijn in binnen- en buitenland die graag zouden zien dat Tsipras aftreedt, is de premier van plan om zijn regeerperiode van vier jaar  gewoon af te maken.  Hij zei niet uit te gaan van vervroegde verkiezingen. “Ik zal mijn volle verantwoordelijkheid nemen en mijn politieke programma over vier jaar uitvoeren.”

Het akkoord dat met de eurogroep werd bereikt moet morgen nog wel worden goedgekeurd door het Griekse parlement. Dat zal nog een lastige klus worden. Tsipras krijgt veel kritiek uit zijn eigen Syriza-partij omdat hij heeft gebroken met de voornaamste verkiezingsbeloften: een einde maken aan de zware bezuinigingen.

7 Responses to Tsipras stemde in met deal om Grexit te voorkomen

  1. […] In een uitgebreid tv-interview zei de premier gisteravond dat hij verantwoordelijkheid neemt voor een deal waar hij niet in gelooft. Er was geen alternatief, aldus […]

  2. […] Tsipras stemde in met deal om Grexit te voorkomen […]

  3. […] – na maandenlang verzet – toch in met de harde eisen van de eurozone. De premier zegt dat hij geen keus heeft. Hij moet de eisen inwilligen in ruil voor nieuw noodkrediet en om straks te kunnen onderhandelen […]

  4. […] Tsipras stemde in met deal om Grexit te voorkomen […]

  5. […] worden. In juli sloot de premier toch een akkoord met de eurolanden – naar eigen zeggen om een Grexit te voorkomen. Dit zorgde voor onenigheid binnen Syriza en draaide uit op vervroegde […]

  6. […] In juli vorig stemde 62 procent van de Grieken ‘nee’ in een referendum over de voorstellen van de schuldeisers en verdere bezuinigingen. Ruim een week later stemde premier Tsipras toch in met de voorwaarden voor een derde steunpakket. Hij deed dat naar eigen zeggen ‘alleen om een Grexit te voorkomen‘. […]

  7. […] kwam  tot een breuk tussen Konstantopoulou en Tsipras nadat de premier op 13 juli in Brussel een nieuwe bailout-overeenkomst met de geldschieters had getekend. “In de nacht van de onderhandelingen stuurde ik Tsipras een sms om te zeggen dat hij terug […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: