Coalititiepartner steunt akkoord niet

panos_kammenosCoalitiepartner Onafhankelijke Grieken (ANEL) zal het akkoord dat premier Tsipras heeft gesloten met de Europese geldschieters niet steunen. Dat zei partijleider en minister van Defensie Panos Kammenos.

“Het akkoord spreekt over privatiseringen die 50 miljard euro moeten opbrengen en wetswijzigingen, waaronder de inbeslagname van huizen. Daar kunnen wij niet mee instemmen”, aldus Kammenos. Hij zei eerder op twitter dat Duitsland Griekenland ‘naar de knoppen wil helpen’.

De Onafhankelijke Grieken blijven volgens Kammenos  wel een coalitie vormen met Syriza. Premier Tsipras heeft met het linkse Syriza 149 van de 300 zetels in het Griekse parlement. De kleine rechtse partij van Kammenos hielp hem aan dertien zetels extra voor de meerderheid. Nu moet de premier voor een meerderheid bij de oppositie aankloppen.

Ook in eigen gelederen stuit Tsipras op weerstand tegen het akkoord waarmee hij uit Brussel is teruggekomen. Met het sluiten van de deal heeft de premier gebroken met de verkiezingsbeloften die hem in januari aan de macht brachten: geen bezuinigingen meer en pijnlijke maatregelen terugdraaien.

Panagiotis Lafazanis, Syriza-minister van Productieve Reconstructie, Milieu en Energie, noemt het akkoord ‘weer een nieuwe overeenkomst die bedoeld is om ons land te vernietigen’. Hij zegt ervoor te vechten om het niet door te laten gaan. Lafazanis vindt de EU een totalitair regime dat bedoeld is om het kapitalisme in stand te houden. Hij wil dat Griekenland zo snel mogelijk uit de eurozone en de EU vertrekt.

Lafazanis is leider van het Linkse Platform binnen Syriza, dat de radicale tak van de partij vertegenwoordigt. Tot die tak behoren ongeveer twintig personen. Het Linkse Platform botst wel vaker met partijleider Tsipras die zij veel te gematigd vinden.

Nikos Hountis, Syriza-parlementslid en onderminister van Buitenlandse Zaken, is uit onvrede met de deal opgestapt. Hij zal de plaats van Manolis Glezos innemen in  het Europees Parlement. George Kyritsis, journalist bij de Syriza-krant Avgi, krijgt de zetel van Hountis in het Griekse parlement.

Ook parlementsvoorzitter Zoi Konstantopoulou kan een obstakel vormen. Zij heeft herhaaldelijk gezegd dat ze de schulden van haar land ‘volstrekt illegaal, hatelijk en onhoudbaar vindt’. De Europese schuldeisers noemt Konstantopoulou ‘afpersers’.

6 Responses to Coalititiepartner steunt akkoord niet

 1. Rob Alberts schreef:

  We, of beter de Grieken, zijn er nog steeds niet.

  Bezorgde groet,

 2. Karel schreef:

  Ik hoop dat het parlement niet akkoord zal gaan.
  Alles beter dan dat je als regering/land géén zeggenschap meer hebt over Griekse aangelegenheden en bijna alles voor goedkeuring eerst aan Brussel moet vragen.
  Bestuurd worden door Brussel, ik moet er niet aan denken .

 3. […] worden goedgekeurd door het Griekse parlement. Dat zal nog een lastige klus worden. Tsipras krijgt veel kritiek uit zijn eigen Syriza-partij omdat hij heeft gebroken met de voornaamste verkiezingsbeloften: een […]

 4. […] liet ook minister van Defensie Panos Kammenos (van coalitiepartner Onafhankelijke Grieken) weten tegen de plannen van de geldschieters te zijn. Maar hij stapte niet […]

 5. […] Coalititiepartner steunt akkoord niet […]

 6. […] Coalititiepartner steunt akkoord niet […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: