Stichting Vluchteling gaat helpen op Lesbos

vluchtelingen_lesbosStichting Vluchteling gaat noodhulp bieden aan de stroom van vluchtelingen op Lesbos. Het is uitzonderlijk dat de stichting hulp verleent in Europa.

Directeur Tineke Ceelen is op werkbezoek geweest op Lesbos en zij noemt de situatie daar ‘bijzonder schrijnend’. Volgens Ceelen is in het vluchtelingenkamp Kara Tepe niets geregeld, zelfs niet voor zwangere vrouwen, zieken of kinderen. “Het is het slechtste dat ik ooit zag. En dat wil na al die jaren dat ik naar crises reis toch best wat zeggen.”

“We mogen niet langer de andere kant op kijken”, zegt Ceelen op de website van Stichting Vluchteling. “Als mij een jaar geleden gevraagd zou zijn of we overwegen actief te worden op Europees grondgebied, had ik dat direct negatief beantwoord. Natuurlijk niet. Maar nu ik het zelf gezien heb… Dit is voor ons onorthodox. Maar niets doen, is geen optie meer.”

In het radioprogramma Dit is de dag zei Ceelen dat de omstandigheden op Lesbos nog slechter zijn dan die in Afrika. “Hoogzwangere vrouwen en ouders met kinderen moeten 70 kilometer lopen voordat ze een vluchtelingenkamp in het oog krijgen, want meeliften met een auto is verboden.”

De eerste dingen die Stichting Vluchteling voor het kamp gaat regelen zijn schoon drinkwater en betere sanitaire voorzieningen. Nu moeten ‘2000 mensen twee douches met elkaar delen’ en ontbreken deugdelijke toiletten.

Volgens de VN hebben sinds begin dit jaar zo’n 70.000 vooral Syrische en Afghaanse vluchtelingen de oversteek van Turkije naar Griekenland gemaakt. De meesten van hen zijn Syriërs en Afghanen. Lesbos is een van de Griekse eilanden waar de meeste vluchtelingen arriveren.

One Response to Stichting Vluchteling gaat helpen op Lesbos

  1. […] Stichting Vluchteling gaat helpen op Lesbos […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: