Eurozone heeft ‘ernstige twijfels’ over Grieks plan

grexit_EUDe ministers van Financiën van de Eurozone zijn nog niet enthousiast over de nieuwe bezuinigingsvoorstellen die Griekenland gisteren presenteerde. De Eurogroep komt vandaag bijeen om over de plannen te praten.

Griekenland heeft de komende drie jaar een steunpakket van 74 miljard euro nodig (58 miljard via het ESM en 16 via het IMF) om zijn schulden en rekeningen te betalen.

Een deal om onderhandelingen te beginnen op basis van de Griekse voorstellen ‘is verre van zeker’. “Op papier zijn de voorstellen niet goed genoeg en als ze dat op papier al wel zijn, dan is de vraag of ze wel van de grond komen”, zei Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem tegen BNR Nieuwsradio. Zowel op het gebied van begrotingsdiscipline als hervormingen schieten de ingediende voorstellen tekort, zei Dijsselbloem.

Volgens Dijsselbloem is de economische situatie in Griekenland verder verslechterd en moet er eigenlijk nog meer gebeuren om de zaken weer op orde te brengen. Bovendien speelt er nog een grote vertrouwenskwestie: komen de Grieken hun belofte wel na?

De Grieken deden deze week een formeel verzoek voor steun uit het Europese noodfonds ESM en onderbouwden deze met een lijst met hervormings- en besparingsmaatregelen. Met de voorstellen komt Griekenland tegemoet aan een groot deel van de eisen van Europa, die eind juni nog door Athene werden verworpen en waar ruim 60% van de bevolking ‘nee’ tegen stemde bij het referendum.

Volgens premier Tsipras is de regering gedwongen maatregelen te nemen die niet in het verkiezingsprogramma stonden. Hij noemde het voorstel dat hij naar de Eurogroep heeft gestuurd ‘moeilijk’, maar op verschillende punten beter dan een eerder hervormingsvoorstel dat als laatste mogelijkheid aan Griekenland werd gepresenteerd.

Het Griekse parlement stemde vannacht met grote meerderheid in met de nieuwe hervormingsvoorstellen. Van de 300 volksvertegenwoordigers stemden er 251 voor, 32 parlementariërs waren tegen. Onder de ‘nee-stemmers’ waren twee leden van Tsipras’ eigen partij. Acht anderen van Syriza onthielden zich van een stem.

De Europese Commissie, Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben de Griekse plannen een positief beoordeeld.  Op verzoek van het Europese noodfonds ESM hebben experts van de drie instanties hebben de plannen doorberekend. Volgens de kredietverstrekkers vormt het besparingsplan een basis voor nieuwe onderhandelingen.

De eurolanden zitten echter niet op een lijn. Frankrijk is wel tevreden over de Griekse voorstellen. De Franse minister van Economie Emmanuel Macron meent daarnaast dat een reddingsplan voor Griekenland ook een vermindering van de schuldenlast moet inhouden. Duitsland en enkele andere landen blijven sceptisch.

Een versoepeling van de schuldenlast is voor Duitsland onbespreekbaar. Maar ook binnen de Duitse regering is er onenigheid: bondskanselier Angela Merkel zou willen instemmen met de plannen terwijl minister van Financiën Wolfgang Schäuble de Griekse plannen nog niet bevredigend genoeg vindt. Het Griekse voorstel zou ‘een lachertje’ zijn.

Yanis Varoufakis (die deze week opstapte als minister van Financiën) beschuldigde Schäuble ervan de Grieken uit de eurozone te willen duwen. Hij schrijft dat in een artikel in The Guardian en op zijn blog.

 

3 Responses to Eurozone heeft ‘ernstige twijfels’ over Grieks plan

  1. Rob Alberts schreef:

    Mag ik de te lange onderhandelingen een lachertje noemen!

    Zomerse groet,

  2. […] voorafgaand aan het overleg al weten dat hij het nieuwste pakket voorstellen van Griekenland ‘niet bevredigend’ […]

  3. […] Eurozone heeft ‘ernstige twijfels’ over Grieks plan […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: