Nieuw Grieks voorstel: toch hervormingen

munten_grieksevlagDe Griekse regering heeft gisteravond per e-mail de nieuwste bezuinigingsvoorstellen naar Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem gestuurd. Athene hoopt daarmee 53 miljard aan noodsteun te krijgen.

In deze voorstellen lijkt premier Tsipras toch tegemoet te komen aan een groot deel van de eisen van Europa, waaronder een verhoging van de btw en hervorming van de pensioenen.  Het pensioenbeleid was één van de belangrijkste struikelblokken voor het bereiken van een akkoord tussen de schuldeisers en de Grieken.

Op gebied van btw doet Tsipras ook een handreiking aan de schuldeisers. Er komen drie btw-tarieven (23, 13 en 6 procent), zo staat in het nieuwe voorstel. Hotels vallen onder het hoogste tarief. Toeristische eilanden raken hun uitzonderingspositie kwijt, te beginnen bij de populairste eilanden met de hoogste inkomens.

Enkele punten uit het Griekse voorstel:

 • De pensioenleeftijd wordt opgetrokken naar 67 jaar in 2022
 • Uitfasering van solidariteitssubsidies (EKAS) tot eind 2019
 • Voorzieningen voor prepensioen worden afgebouwd
 • Verhoging van de vennootschapsbelasting van 26 naar 28%
 • Het standaard btw-tarief moet 23% worden
 • Korting op de btw-heffing op de eilanden wordt afgeschaft, behalve voor de meest afgelegen eilanden
 • Fiscale voordelen voor boeren worden afgebouwd tot 2017
 • In 2018 moet het Griekse begrotingsoverschot 3,5% zijn
 • Privatisering van havens, regionale vliegvelden en het elektriciteitsbedrijf
 • Invoeren van belasting op televisiereclames
 • Inkomsten genereren uit de veiling van 4G- en 5G-licenties
 • Aanpakken van corruptie en belastingontduiking

Met de bezuinigingsplannen hoopt de Griekse regering 10 tot 12 miljard te besparen.

De ommezwaai van Tsipras is niet bij iedereen in de Syriza-partij goed gevallen. Vijf leden van de radicaal-linkse vleugel binnen Syriza hebben zich uitgesproken tegen de voorstellen. Zij prefereren een terugkeer naar de drachme, in plaats van doorgaan met hervormen om in de euro te kunnen blijven, en zullen tegen de plannen stemmen. Twee ministers  (Panos Kammenos van Defensie  en Panagiotis Lafazanis van Productieherstel) hebben hun steun geweigerd.

Yanis Varoufakis, die eerder deze week onverwacht opstapte als minister van Financiën, steunt het voorstel van zijn opvolger Euclides Tsakalotos wel. Op twitter schrijft hij: ‘Euclides verdient ons aller steun. Hij heeft mijn volledige support.’ Eerder ging het gerucht dat Varoufakis tegen zou stemmen.  Ook oppositiepartijen Nea Dimokratia en To Potami steunen de nieuwe bezuinigingsvoorstellen. Het Griekse parlement stemt vanavond over de plannen.

Dijsselbloem noemde de nieuwe Griekse voorstellen ‘een uitgebreid stuk tekst’ waarvan de kwaliteit nog moet blijken. Experts van de ECB, IMF en de Europese Commissie zullen beoordelen of de plannen inderdaad de economische structuur versterken. Morgen vergadert de Eurogroep over de nieuwe voorstellen.

Op 5 juli sprak 61% van de Grieken zich in een referendum nog uit tegen de voorstellen van de Europese geldschieters en dus tegen verdere bezuinigingen.

4 Responses to Nieuw Grieks voorstel: toch hervormingen

 1. efteetip schreef:

  Belangrijker is, of er onderhands afspraken zijn gemaakt om de onhoudbare schuld tegelijkertijd te schonen en effectief terug te brengen. Het voorstel voor een verplichting tot een 3.5 % begrotingsoverschot in 2018 lijkt mij het heikele punt. Ik zou een koppeling bepleiten met het niveau van BBP ( index 2008 = 100 ). Geen bbp groei, geen overschotsverplichting.
  Misschien iets voor de parlementaire behandeling ?

 2. […] Grieken deden deze week een formeel verzoek voor steun uit het Europese noodfonds ESM en onderbouwden deze met een lijst met hervormings- en […]

 3. […] Nieuw Grieks voorstel: toch hervormingen […]

 4. […] verhoging van het btw-tarief is één van de maatregelen die de Griekse regering moet nemen om te voldoen aan de eisen van de internationale geldschieters, […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: